Preti im kazna zato što je njihovo vozilo preširoko

Vlasnici SUV modela u Nemačkoj na meti su posebnih kazni na auto-putevima.

Podeli
Foto: Philip Lange/Shutterstock
Foto: Philip Lange/Shutterstock

Ili ih volite ili mrzite: SUV vozil često izazivaju podeljena mišljenja. Ali postoji jasan trend naklonosti kupaca prema velikim i povišenim automobilima.

U Nemačkoj se svake godine registruje sve više SUV automobila. I u Štutgartu se sve češće na ulicama mogu videti SUV vozila. Ali, vlasnici treba da budu oprezni, jer se suočavaju sa mogućom kaznom na nemačkim auto-putevima.

I ne samo oni. Kazne pogađaju i vozače Tesle.

Foto: Cars and Travels/Shutterstock
Foto: Cars and Travels/Shutterstock

Kako piše Auto Motor Sport, u Nemačkoj je u junu 2021. registrovano 97.236 SUV i terenskih vozila – od ukupno 274.152 novoregistrovanih automobila. To čini tržišni udeo od 35 odsto.

Mercedes-Benz je prihvatio ovaj trend i izmislio potpuno novu klasu vozila – mešavinu SUV-a i putničkog automobila. Ali retko koji vozač SUV-a zna da mu preti kazna na nemačkim auto-putevima ako je vozilo preširoko, piše Fenix-magazin.

Širina vozila posebno je važna na deonicama na kojima se izvode radovi ili rekonstrukcija kolovoza. Saobraćajna traka je sužena zbog izvođenja radova.

Obično je zahvaćena leva traka čija je širina ograničena na dva metra. Ako je vozilo preširoko, odnosno šire od dva metra, ne sme se voziti levom trakom.

Važna napomena je da nije bitna širina vozila iz registracije vozila, već širina merena od levog do desnog spoljnog retrovizora.

Foto: Hadrian/Shutterstock
Foto: Hadrian/Shutterstock

Dimenzije se često mogu pronaći u uputstvima za upotrebu. Međutim, ako tamo ništa nije napisano, morate sami izmeriti.

Važno: nemojte samo izmeriti retrovizore i dodati ih širini vozila. Jer u nekim slučajevima ova tačka nije najšira na vozilu. Informacije o tome često možete pronaći na veb stranici proizvođača vozila.

Nisu samo SUV i terenska vozila često preširoka za uske trake. I neke Tesla limuzine takođe se smeju voziti samo desnom trakom na deonicama pod radovima zbog svoje enormne širine.

Ko se takvim preširokim vozilom kreće trakom namenjenom samo za automobile širine do dva metra, preti mu novčana kazna od 20 evra.

Na prvi pogled ne zvuči mnogo, ali u slučaju saobraćajne nezgode može biti i te kako skupo: kasko osiguranje često se isplaćuje samo u ograničenom iznosu.

Osiguranje od odgovornosti takođe može smanjiti odštetu, jer je delimično kriv vozač preširokog vozila. Dakle, bolje je da precizno izmerite svoj automobil ukoliko vozite nemačkim auto-putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu