Da li imućni vozači treba da plaćaju veće kazne? ANKETA

U Finskoj nisu retke saobraćajne kazne od 50.000 evra, a jedan Švajcarac platio je čak 650.000 evra zbog vožnje od 290 km/h.

Izvor: B92, Automobili.ba
Podeli
Foto: veselolane/Shutterstock
Foto: veselolane/Shutterstock

Saobraćajne kazne pogađaju nas različitom magnitudom, u zavisnosti od našeg standarda i ekonomske moći. Nekome ni 5.000 evra ne znači ništa, a nekome je i 100 evra previše.

U nekim državama u Evropi situacija je ipak drugačija jer se prate prihodi, odnosno imovinska karta vozača, a prema tome se određuje i kazna za prekršaj u saobraćaju.

Upravo zato da oni sa najviše novca ne budu i najbahatiji na putevima, odnosno da i oni na svom džepu osete snagu zakona.

Najveća kazna za jedan saobraćajni prekršaj izdata je 2010. godine u Švajcarskoj. Jedan vozač je na auto-putu vozio Mercedes SLS brzinom od 290 km/h. Policija ga je uhvatila i to ga je koštalo 650.000 evra, prenosi Revijahak.

Finska je takođe jedna od zemalja u kojima se kazne određuju po imovinskoj karti, odnosno prema prihodima. U toj državi izdato je mnogo kazni većih od 50.000 evra.

Ko ima više, a odluči biti prebrz, taj će i platiti. Švedska, Danska, Nemačka, Austrija i Francuska takođe određuju visinu novčane kazne prema prihodima.

Da li smatrate da ovu praksu treba uvesti i u Srbiji?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu