Kako se opremiti za vožnju motocikla tokom hladnih i kišovitih dana?

Sa prvim danima jeseni, neki će odlučiti da motocikl odlože, a neki nastaviti da voze, većinom usled posla i svakodnevnih obaveza. Jesenje vreme je i odličan period za putovanja, ako ne i najlepši, pišu polovni automobili.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 01.10.2022.

15:15

Kako se opremiti za vožnju motocikla tokom hladnih i kišovitih dana?
Foto: Honda promo

U ovom tekstu pisaćemo o tome kako treba da se opremite kako bi ostali suvi, ugrejani i bezbedni.

Specifičnosti vožnje u jesen

Jesen donosi promenjive okolnosti, pa je pred vozačima dvotočkaša bitan zadatak da razumeju i adaptiraju svoj stil vožnje. Dilatacije temperature su velike, pa ćete nailaziti na delove puta koji su vlažni i hladni. Na takvim mestima znajte da guma ima smanjenu trakciju, pa vaš stil vožnje mora biti rezervisan. Posebno na putevima koji prolaze kroz šumovite predele i kotline.

Podloge u gradu takođe donose povećan rizik. Strogo vodite računa kod kočenja i skretanja na beloj farbi i prelaska preko tramvajskih šina. Takve podloge su klizave kao led kada je vlažno i hladno.

Ako do sada niste znali, lišće koje opada u većoj količini na put u kombinaciji sa kišom pretvara se u izuzetno klizavu podlogu. U kasnu jesen nije ni retkost pojava leda na specifičnim mestima kao što su nadvožnjaci i mostovi.

Posebnu pažnju obratite i na divlje životinje ukoliko vozite kroz ruralne predele. U jesen su životinje aktivnije zbog sezone parenja, pa su veće šanse da naletite na srnu ili divlju svinju.

Generalni savet za vas jeste da vozite rezervisano i da uzmete u obzir faktore kao što su hladne gume, hladne kočice i klizavu podlogu. Motocikl ne reaguje isto kao leti, a vaše je da u glavi “promenite mod” vožnje. Zlatno pravilo jeste da u saobraćaju držite nešto veće odstojanje od drugih vozila nego u letnjoj sezoni.

Kaciga igra ogromnu ulogu

Svi već znamo da je kaciga za motociklistu sveti gral, jer nenošenje kacige kad tad može doći na naplatu. Deo teksta smo namenski odvojili za kacigu mimo ostale opreme jer će vam vožnja i bezbednost biti uslovljena vrstom, kvalitetom i stanjem kacige.

Pre svega, za vožnju tokom hladnijih i kišnih dana u obzir dolaze samo dve vrste kacige a to su “flip up” i integralna. Jednostavnije rečeno, kacige koje su potpuno zatvorene.

Ukoliko koristite neku “jet” kacigu ili još gore šlem, zbog hladnoće i vetra, moraćete da gledate kroz poluotvorene oči i ukrutite vrat. Pisali smo i ranije kroz više tekstova, da se motocikl vozi/vodi pogledom. Motocikl ide uvek tamo gde gledate, a to neće ići baš najbolje dokle god imate ukrućen vrat i pogled koji se bori sa hladnim strujanjem vetra. Pored toga, ako ste duže vreme izloženi takvim uslovima rizikujte zapaljenje ili trajno oštećenje sinusa.

Druga bitna stvar kod kacige je stanje ventilacije, vizira i magljenje. Sva ventilacija mora da vam bude ispravna kako bi mogli da regulišete protok vazduha.

Mehanizam vizira mora biti ispravan kako bi kaciga bila zadihtovana. Ako vam je vizir izgreban, tokom noći i po kiši imaćete ozbiljne probleme da vidite šta se dešava oko vas. Loše stanje vizira dolazi do izražaja u ovom periodu više nego leti. Sve sitne ogrebotine prelamaće svetlost koja će vas zaslepljivati.

Jedan od glavnih problema sa kojim ćete se suočiti jeste magljenje vizira. Postoje mnoga verovanja, odnosno trikovi poput mazanje tečnosti za pranje sudova, anti fog sprejeve i sl. To su trikovi koji koji trenutno mogu da poprave situaciju, ali nisu trajno rešenje. Evo šta treba da razumete i uradite.

Vizir kacige magli tako što topao vazduh koji izdišete dolazi u dodir sa hladnim vizirom. Tako se stvara kondezacija.

Jedino trajno rešenje je ugradnja tzv. “Pinlock” dodatka na vizir kacige. Radi se o nazovimo parčetu providne plastike koja na obodu ima tanku zaptivku koja celom dužinom naleže na unutrašnji deo vizira. Time se stvara vazdušni džep, odnosno izolacija koja razdvaja hladan vizir i topao vazduh od disanja. To je jednostavan i povoljan dodatak koji je obavezan tokom hladnih dana. Nekada se “Pinlock” prodavao samo uz skupe kacige, ali danas je sasvim uobičajan deo opreme i na jeftinijim modelima.

Nema lošeg vremena, samo loše opreme

To će vam reći svako ko se iole ozbiljno bavi motociklizmom. Hladno vreme je nemilosrdno i oktriće vam svaki pa i najmanji nedostatak u vašem arsenalu lične zaštitne opreme, počevši od neadekvatne opreme do zipera koji vam nije u funkciji.

Kada kažemo neadekvatna oprema, želimo da vam kažemo da ne postoji oprema koju možete koristiti u letnjem i jesenjem delu sezone. Zaboravite na letnje “mesh” i kratke jakne.

Većina pantalona i jakni imaju zimske postave koje je vreme da izvadite iz ormara. Pored zimske postave, obavezno ispod obucite nešto dugih rukava. Preporuka je da koristite tekstilnu moto opremu jer je lakša za korišćenje od kožne, pogotovo na kratkim relacijama. Zapamtite da nema te civilne jakne i pantalona koje će vas zaštiti od hladnog vazduha.

Spremite potkapu, a ako je do sada niste nosili, počnite da se navikavate. Zaštitne rukavice moraju biti deblje postavljane i obavezno preko zgloba šake. Obuća takođe mora biti preko članka.

Kako za rekreativce, tako i za one koji će raditi na primer dostavu tokom jeseni, obavezan deo opreme mora biti i kišno odelo. Svako ko je jednom pokisao i morao tako do vozi zna koliko je to velika muka.

Dodajte grejače, deflektore i kecelje

Vaš dvotočkaš možete dodatno opremiti za borbu protiv hladnoće. Oko motocikla i skutera nemojte se brinuti. Njima hladnoća ne smeta, pa čak i kada temperature odu u minus.

Dodatnu zaštitu možete dobiti ugradnjom većeg vizira koji će vam skloniti hladan vazduh sa gornjeg dela tela. Veliki viziri nisu estetski privlačni, ali su korisni.

Za ekipu koja je na skuterima, odlična i relativno jeftina kecelja će u mnogome zaštiti donji deo tela od kiše i hladnoće.

Možda i najbolja modifikacija za zimu jesu grejači ručica u kombinaciji sa širokim štitnicima za ruke. Skuter koji je opremljen velikim vizirom, keceljom i grejačima ručica je bez diskusije najbolje rešenje za svakodnevnu gradsku upotrebu. Ko je jednom probao grejače ručica, kasnije se teško odriče komfora koji pružaju.

Putovanja motociklom? Zašto da ne!

Još uvek nije kasno da organizujete višednevne ture, iako je sezona na izmaku. Većina ljudi se već vratilo svakodnevnim obavezama, pa su mnoge destinacije bez turista i gužve. Kad nema gužve, možete da uživate u prirodi i otvorenom putu. Temperature su umerene što će vam takođe prijati.

Sada je pravo vreme da provozate na primer fenomenalnu Jadransku magistralu i uživate u pogledu i krivinama.

Par stvari samo morate uzeti u obzir, a to je da morate biti dobro opremljeni i da je dan kraći. Ako kampujete, očekujte hladnoću i veću vlažnost.

Ture preko planinskih prevoja ipak ostavite za sledeće leto. Mnogi prevoji će uskoro biti zatvoreni, a nemojte se iznenaditi da vas gore sačeka gusta magla i led.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: