Koliko električni automobili mogu još da pređu nakon što domet pokaže nula kilometara

Proizvođači namerno programiraju očitavanja dometa tako da budu konzervativna, kako bi vozačima dali rezervu za hitne slučajeve, pre nego što se baterija zaista sasvim isprazni.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Nedelja, 14.08.2022.

11:03

Koliko električni automobili mogu još da pređu nakon što domet pokaže nula kilometara
Foto: PH888/Shutterstock

Jedna od najvećih briga među vozačima kada se radi o prelasku na električne automobile jeste ostanak bez "goriva", donsono pražnjenje baterije, kao i dostupnost i vreme provedeno na punjaču, ali to je sada druga tema.

Nova studija o autonomiju u vožnji otkrila je da EV koji se vozi toliko dugo da ekran na komandnoj tabli pokazuje nula kilometra preostalog dometa može da vozi još 30 kilometara pre nego što se potpuno zaustavi.

What Car?, koji je sproveo istraživanje testiranjem 10 najnovijih električnih modela, navodi da proizvođači namerno programiraju očitavanja dometa tako da budu konzervativna kako bi vozačima dali rezervu za hitne slučajeve, pre nego što se baterija zaista sasvim isprazni.
Foto: Travelpixs/Shutterstock
Dok benzinci i dizelaši mogu da voze oko 40 do 80 kilometra kada se upali lampica goriva, postoji veliki strah da će električni modeli odmah stati na putu kada domet dostigne 0%. Međutim, to očigledno nije slučaj.

Od testiranih automobila, BMW i4 eDrive40 M Sport ne samo da je prešao najveću udaljenost sa punjenjem, već je imao i najveću rezervu za hitne slučajeve. On može da pređe ukupno 509 kilometra, a 30 od tih kilometra je pređeno sa digitalnim očitavanjem od 0% baterije.

Pogledajte celu listi:

1. BMW i4: 30 km

2. Kia Niro EV: 27,2 km

3. Volvo XC40 Recharge: 27,2 km

4. Volkswagen ID.5: 24 km

5. Kia EV6: 20,8 km

6. MG ZS EV: 20,8 km

7. Tesla Model 3: 20,8 km

8. Tesla Model Y: 17,6 km

9. Cupra Born: 16 km

10. BMW iX3: 8 km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: