"Ekrani u automobilima nisu seksi, treba ih ukloniti"

Ali šta postaviti umesto njih?

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Ponedeljak, 04.07.2022.

12:20

Foto: Foxy burrow/Shutterstock

Šef dizajna marke DS nedavno je izjavio da su digitalni ekrani u automobilima "glupost" i najavio da će biti uklonjeni iz budućih modela na kojima kompanija sada radi.

"Kada ugasimo ekrane, automobilu ostaje sa pravougaonim crnim elementom, sa otiscima prstiju na njemu. Nije seksi, nije luksuzno."

To je u intervjuu za britanski Autocar izjavio Tjeri Metroz, šef dizajna premijum brenda DS, koji pripada Stellantis grupi. Do ovog očiglednog zaključka došao je nakon godina korišćenja ekrana u vozilu .

U tom smislu, vredno je podsetiti se šta je svojevremeno rekao Etjen Salome, šef dizajna enterijera u Bugattiju, kada su ga pitali zašto je odlučio da koristi ogroman analogni brzinomer u eri digitalnih satova.

Salome je tada tvrdio da su "ekrani moda koja važi samo danas".

"Vremenom će ih zameniti nova rešenja, a Chiron će izgledati bezvremenski. A ako se neko odveze Chironom na manifestaciju Concorso d'Eleganza u Pebl Biču za 50 godina, unutrašnjost mora izgledati sjajno."

A ako u automobilu nije dat kontakt, ekran ostaje samo običan crni komad plastike. On je dodao da ne može da zamisli da, na primer, deca koja gledaju kroz šoferšajbnu ne mogu da vide broj kojim se završava brzinomer.

DS razmišlja kako da zameni ovu "prolaznu modu"

Rešenja još nema, ali Metroz najavljuje da će nastojati da potpuno ukloni ekrane sa narednih DS modela. Naravno, on je svestan da je ovo veliki izazov, jer morate pronaći način da vozaču pružite set potrebnih informacija.

Taj problem je na neki način odavno rešen – bilo je dovoljno koristiti analogne satove i fizičke prekidače. Ali šta raditi sa takvim modernim izumima kao što je navigacija?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: