Bentley vraća legendarni Speed Six

Bentley je najavio da će uskoro krenuti s proizvodnjom novog modela u ponudi.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 03.07.2022.

11:00

Bentley vraća legendarni Speed Six
Foto: Bentley

Reč je o ponovnom izdanju modela Speed Six, automobila koji je razvijen pre gotovo 100 godina, preciznije 1926. godine.

Tako će kolekcionari i enuzijasti dobiti priliku da kupe automobil koji je važan deo automobilske istoriji i to s nula pređenih kilometara te u savršenom stanju. Bentley će proizvesti 12 primeraka modela Speed Six, a cena će im biti astronomska, oko 1,8 miliona evra bez poreza, navodi Jutarnji.hr.

U Bentleyu tvrde da će svaki automobil biti ručno izrađen s maksimalnom nivoom posvećenosti detaljima kako bi bili potpuno mehanikom i izgledom identični originalima, trkačkim verzijama modela Speed Six koji su osvojili 24 sata Le Mana 1929. i 1930. godine.
Foto: Bentley
Koliko su ozbiljno shvatili posao svedoči i ovaj detalj: za proizvodnju će koristiti istu tehniku koja se koristila pre stotinjak godina, neće se oslanjati na moderne mašine i proizvodne tehnike.

Bentley Speed Six je bio pravi hiperautomobil svog vremena. Proizvodnja je počela 1926. godine, a automobil je imao 180 KS, otprilike 10 puta veću snagu od tadašnjeg bestselera Fordovog Modela T. Trkačka verzija, kakvu će Bentley ponovo proizvoditi, imala je kraće međuosovinsko rastojanje i okruglih 200 KS i bila je jedan od najuspešnijih trkačih automobila tog doba.

Bentley će s proizvodnjom novog-starog modela početi tokom druge polovine ove godine. Snaga će mu biti 200 KS, a maksimalna brzina oko 200 km/h. Prvi proizvedeni primerak neće biti namenjen za prodaju već će ga Bentley koristiti kao testno i razvojno vozilo za ovaj neobičan projekat.
Foto: Bentley

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: