Audi ima novi "model", uključio se u proizvodnju rikši FOTO

Nemački proizvođač pronašao je način da iskoristi stare baterije iz električnih automobila.

Izvor: B92, Index.hr
Podeli
Foto: Audi/Nunam promo
Foto: Audi/Nunam promo

Kompanija poznata po premijum automobilima, u budućnosti će učestvovati u proizvodnji rikši na električni pogon, kao i osmišljavanju infrastrukture za njihovo punjenje. Na ovom projektu rade zajedno Audi i nemačko-indijski startap Nunam, a prvi rezultati su već vidljivi.

Oni su odlučili iskoristiti stare baterije iz automobila za pogon rikši, jer su za ta prevozna sredstva i dalje dovoljno dobre.

Foto: Audi/Nunam promo
Foto: Audi/Nunam promo

"Baterije u automobilima su projektovane za vek trajanja automobila. Ali i nakon radnog veka u automobilu u njima još može da se čuva puno energije", kaže osnivač Nunama, Prodip Chatterjee, i objašnjava:

"Za vozila manje autonomije i skromnijih potreba za snagom, kao i onih manje mase, ovakve baterije su obećavajuće".

Foto: Audi/Nunam promo
Foto: Audi/Nunam promo

Nunam nije prva kompanija koja je ponudila rešenje elektrifikacije rikši, prevoznog sredstva koje je izuzetno popularno na indijskim ulicama.

Međutim, za razliku od ranijih rešenja sa klasičnim olovnim baterijama, ovo je puno efikasnije, a i ima ekološku dimenziju, s obzirom da se baterije koje su korišćene u automobilima ponovo upotrebljavaju, umesto da idu na otpad.

Foto: Audi/Nunam promo
Foto: Audi/Nunam promo

Naime, kako indijska elektromreža i dalje većim delom koristi ugalj za proizvodnju električne energije, Nunam je ponudio i punjače. Oni imaju solarne panele, a energiju skladište u Audijeve baterije.

Električne rikše sa Audijevim baterijama mogu se videti i u Evropi, tačnije na Greentech festivalu u Berlinu, gde ih svi zainteresirani mogu isprobati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu