Auto će sam smanjiti brzinu ako vozač ne vidi znak ograničenja VIDEO

Sistem će biti od koristi na rutama koje nisu dovoljno poznate vozaču ili u slučajevima kada vozač nije primetio znak ograničenja brzine, štiteći ga od kazni i, što je najvažnije, smanjujući rizik od nesreća.

Podeli
Foto: Screenshot YouTube/Ford
Foto: Screenshot YouTube/Ford

Sistemi za pomoć vozaču postaju sve sofisticiraniji, a čini se da su proizvođači automobila najzad smislili način da se svi pridržavaju ograničenja brzine. Ford testira tehnologiju Geofencing, koja automatski smanjuje brzinu vozila u unapred definisanim oblastima oko škola i bolnica, i trgovinskim zonama.

Tehnologija, koja se trenutno testira u Kelnu u Nemačkoj, generiše virtuelnu geografsku granicu od koje počinje da važi ograničenje brzine. Kada vozilo uđe u ovu oblast, sistem obezbeđuje da automobil ne pređe unapred određeno ograničenje brzine.

Sistem može da funkcioniše i bez vidljivih znakova na putu, a vozač se upozorav da je ušao u zonu preko digitalne instrument table. Ford veruje da će sistem biti od koristi na rutama koje nisu dovoljno poznate vozaču ili u slučajevima kada vozač nije primetio znak ograničenja brzine, štiteći ga od kazni i, što je najvažnije, smanjujući rizik od nesreća.

Hardver za automatsko regulisanje brzine vozila već postoji. Moderni sistemi, kao šro je Fordov Intelligent Speed Assist and Adaptive Cruise Control sa Stop & Go funkcijom, ili slični sistemi drugih proizvođača automobila, mogu osigurati da vozači ne prelaze dozvoljenu brzinu ukoliko previde znak ograničenja.

Ono što je drugačije kod tehnologije Geofencing je to da će taj sistem ograničenja biti univerzalan za sva vozila koja ulaze u određene oblasti, bilo da je reč o javnim ili privatnim prostorima. Sistem može automatski smanjiti brzinu vozila, ali vozač je i dalje u mogućnosti da ga "nadjača" i deaktivira - barem u ovom trenutku razvojnog procesa.

Foto: Screenshot YouTube/Ford
Foto: Screenshot YouTube/Ford

Ispitivanje Geofencing tehnologije rezultat je saradnje između tima Ford City Engagement, gradskih zvaničnika u Kelnu i Ahenu i Fordovih softverskih inženjera u Palo Altu.

Testna vozila su pretprodukcijski prototipovi potpuno električnog Ford E-Transita. U budućnosti, Ford želi da ponudi sistem kontrole ograničenja brzine Geofencing u svim svojim komercijalnim i putničkim vozilima, omogućavajući vlasnicima da postave sopstvene Geofencing zone.

Štaviše, ograničenja brzine mogu biti dinamična, menjajući se u skladu sa privremeni lokalnim promenama na saobraćajnicama, radovima na putu i ​​dnevnim vremenskim periodima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu