Najneobičniji automobil na sajmu u Beogradu FOTO

Tehnički, to i nije automobil.

Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

U nedelju je završen DDOR BG CAR SHOW 07, prvi sajam automobila u našem glavnom gradu posle onog iz 2019. Zbog već poznatih razloga, u Beogradu prošle i pretprošle godine nije bilo sajamskih manifestacija ove vrste, a i ovogodišnja nije održana u svom tradicionalnom martovskom terminu, već dva meseca kasnije.

Za ove tri godine mnogo toga se promenilo u svetu automobila, a najznačajnije je to što se čitava auto-industrija ubrzano kreće ka potpunoj elektrifikaciji. Sledeći ovaj trend, organizatori sajma u Beogradu odlučili su se za nešto drugačiju koncepciju u odnosu na ono na šta su nas navikli.

Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Naime, ove godine su na salonu automobila dominirali četvorotočkaši sa električnim pogonom, a društvo su im uglavnom pravili hibridi.

Jedno od najneobičnijih vozila na sajmu takođe ima pogon na struju. U pitanju je Citroen Ami koji nosi ime nekadašnjeg modela ovog francuskog proizvođača. I tu se svaka sličnost sa originalnim Amijem završava.

Savremeni električni Citroen Ami je mali gradski automobil za dve osobe, dužine svega 2,41 m. Širina vozila je 1,39 m, a visina 1,52 m. To znači da je kraći i uži od električnog Smarta ForTwo.

Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Ami je težak samo 485 kg i ima bateriju od 5,5 kWh. Automobil se u stvari klasifikuje kao laki četvorocikl, što je kategorija malog, sporog vozila koje se po propisima tretira kao skuter sa četiri točka.

Po tome je sličan električnom Renaultu Twizy. Ipak, za razliku od tog modela, Citroenov auto ima potpuno zatvorenu kabinu, koja ima grejanje i u kojoj su putnici potpuno zaštićeni od spoljnih vremenskih uslova.

Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

S obzirom da je izgled Amija u velikoj meri uslovljen njegovim malim dimenzijama i osnovnom funkcijom, dizajneri su pokušali da nesvakidašnjim rešenjima učine automobil zabavnijim.

Tako se vozačeva vrata otvaraja u suprotnom smeru od suvozačevih, odnosno unazad, dok su prednje i zadnje svetlosne grupe obilikovane na sličan način, pa je na prvi pogled teško uočiti šta je kod Amija "napred" a šta "nazad".

Unutrašnjost je minimalistički dizajnirana, sa najosnovnijim komandama. Ispred vozača je mali ekran koji predstavlja instrument tablu, a umesto centralnog displeja i multimedijalnog sistema, Citroen je na srednini komandne table napravio ležište u koje možete smestiti svoj smartfon.

Foto: Citroen
Foto: Citroen

Zahvaljujući malim dimenzijama, Ami ima prečnik okretanja od samo 7,2 m, što ga uz električni pogon čini idealnim za vožnju u urbanim sredinama i praktičnom alternativom skuterima, mopedima i biciklima na kraćim gradskim relacijama.

Za pogon se koristi elektromotor snage 8 KS (6 kW), a maksimalna brzina je ograničena na 45 km/h.

Baterija od 5,5 kWh omogućava autonomiju u vožnji do 70 km i može se u potpunosti napuniti za 3 sata na kućnoj strujnoj utičnici od 220 V.

Ami Cargo (Foto: B92/NĆ)
Ami Cargo (Foto: B92/NĆ)

Još jedna prednost ovog automobila je da se zbog svoje klasifikacije (male snage i brzine) u Francuskoj i mnogim drugim evropskim zemljama može voziti bez dozvole.

Tako Ami u Francuskoj mogu da voze i deca, već od 14 godina, a u drugim zemljama EU od 16 godina.

Ami Cargo (Foto: B92/NĆ)
Ami Cargo (Foto: B92/NĆ)

Inače, pored putničke, na ovogodišnjem sajmu u Beogradu je prikazana i kargo verzija Amija, sa samo jednim sedištem, dok je ostatak kabinskog prostora predviđen za prevoz tereta.

Ovo vozilo namenjeno je pre svega kurirskim službama i drugim firmama čija delatnost uključuje potrebu za prevozom lakog tereta u urbanim sredinama.

Ami Cargo (Foto: B92/NĆ)
Ami Cargo (Foto: B92/NĆ)

Cene i datum početka prodaje električnog Amija u Srbiji za sada nisu poznati, a podsećanja radi u Francuskoj se Ami može koristiti na nekoliko načina.

Zainteresovani klijenti ga mogu kupiti, iznajmiti na duži period ili se auto može voziti kao deo "car-sharing" servisa. Ukoliko se odluče za kupovinu, budući vlasnici treba da izdvoje minimum 6.000 evra koliko sa porezom iznosi početna cena ovog vozila u Francuskoj.

Druga primamljiva opcija je dugoročan zakup. Tako se Ami može uzeti na lizing na 48 meseci, po ceni od 19,99 evra mesečno i uz učešće od 2.644 evra.

Treća mogućnost da se nađete za volanom ovog automobila je da koristite Free2Move "car-sharing" servis. Uz mesečnu pretplatu od 9,90 evra, minut iznajmljivanja Amija košta 0,26 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu