Mogu li koka-kola, sirće i sredstva za rernu da se koriste za čišćenje alu felni?

Temeljno čišćenje felni preporučuje se barem pri sezonskoj promeni guma, na svakih šest meseci u proleće i jesen.

Izvor: B92, Revijahak.hr
Podeli
Foto: Aleksandr Kondratov/Shutterstock
Foto: Aleksandr Kondratov/Shutterstock

Često nailazimo na savete u kojima se preporučuje čišćenje felni raznim domaćim sredstvima, kao što su sprej za rernu, razblaženo sirće ili čak koka-kola. Da li je ovo dobra ideja? Nemački auto-klub (ADAC) je skeptičan.

Na ovaj način se može ukloniti površinska prljavština. Ali ova sredstva ne možete koristiti za uklanjanje tvrdokorne prljavštine. Ovo se posebno odnosi na prašinu od kočnica. Osim toga, ako, na primer, koristite sirće u pogrešnoj koncentraciji, možete oštetiti alu felne na svom automobilu.

ADAC stoga preporučuje upotrebu specijalnih sredstava za čišćenje aluminijumskih i čeličnih felni. Uputstva za upotrebu proizvoda treba pažljivo pratiti, posebno u kontekstu vremena izlaganja.

Redovna i temeljna briga o felnama ima smisla: što češće čistite, potrebna su manje gruba sredstva.

Temeljno čišćenje se preporučuje barem prilikom sezonske zamene guma, na svakih šest meseci, u proleće i jesen, najbolje uz skidanje felni. Ovo vam omogućava da lako dođete do prljavštine koja se nakupila unutra, a sredstvo z ačišćenje na taj način ne može dospeti na diskove, pločice i čeljusti kočnica.

Foto: lumen-digital/Shutterstock
Foto: lumen-digital/Shutterstock

Preporučuje se temeljno prethodno čišćenje, na primer u auto-perionici ili mlazom vode pod visokim pritiskom. Zatim se na osušene točkove nanosi sredstvo za čišćenje felni. Pre čišćenja odvezite se do odgovarajućeg mesta za pranje. Kožu zaštitite rukavicama.

Prilikom odabira pribora važi sledeće: nemojte koristiti ništa što može da izgrebe felne. Površina će tada postati gruba ili oštećena, pa će prljavština još bolje da prijanja na felnu.

Nakon nanošenja sredstva uvek čistite u jednom pravcu i izbegavajte kružne pokrete prilikom brisanja. Teško dostupna mesta mogu da se očistiti četkom ili četkicom za zube.

Na kraju, ostatke sredstva za čišćenje treba ukloniti krpom od mikrofibera ili pamuka, sa dosta tople vode. Nakon sušenja možete naneti i specijalno sredstvo koje duže održava felne čistima.

Takvo sredstvo nije neophodan za čelične felne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu