Koliko su današnji automobili bezbedni: Pre 10 godina ovakav sudar ne bih preživeo VIDEO

Procenjuje se da je sila sudara bila kao da je vozač udario u prepreku brzinom od 160 km/h.

Izvor: B92, Revijahak.hr
Podeli

Koliko su automobili napredovali u poslednjoj deceniji na polju bezbednosti? Najbolje je ovo objasniti praktičnim primerom.

Američki Institut za bezbednosti na putevima (IIHS) je američko udruženje slično EuroNCAP-u u Evropi i njegov primarni cilj je unapređenje bezbednosti na putevima. Adrian Lund je radio u IIHS-u više od 30 godina, a posebno je nadgledao poboljšanja bezbednosti vozila u poslednje dve decenije. Predsednik IIHS-a bio je od 2006. do 2017, piše Revijahak.

Ironijom sudbine, na kraju je osetio na sopstvenom primeru koliko su važni napori njegove organizacije, ali i svih drugih koji insistiraju na unapređenju bezbednosti. U videu koji je objavio IIHS, Lund se priseća šta se dogodilo kada je doživeo sudar u svom BMW-u 540i iz 2020.

Bilo je rano subotnje jutro u avgustu, Lund je procenio da je vozio oko 100 km/h auto-putem 95. Tada se iznenada ispred njega pojavio BMW 228i iz 2016, vozeći u pogrešnom smeru i udario ga u prednji deo.

"Da se ​​ova nesreća dogodila pre 10 godina, verovatno sada ne bih razgovarao sa vama", rekao je Lund na snimku.

Koliko su kompaktna SUV vozila bezbedna prilikom bočnih sudara

Lund je povređen u nesreći, ali je preživeo. Nažalost, drugi vozač nije preživeo, reč je o 29-godišnjoj ženi, koja je polukružno skrenula na auto-putu i krenula u pogrešnom smeru. Ispala je iz vozila jer nije bila vezana pojasom.

Specijalne zone apsorpcije sudara, jači materijali, vazdušni jastuci... Sve to danas pomaže.

Uzmite u obzir da je i nesrećni vozač jurio najmanje 100 km/h i da je sila sudara bila stravična. Procenjuje se da je sila sudara bila kao da je vozač udario u prepreku brzinom od 160 km/h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu