Britanci menjaju tradicionalni saobraćajni znak, kažu pregazilo ga vreme

U Velikoj Britaniji kao dokaz spominju dve saobraćajne nezgode koje su se dogodile zbog toga što vozači nisu prepoznali znak.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Četvrtak, 14.04.2022.

10:14

Britanci menjaju tradicionalni saobraćajni znak, kažu pregazilo ga vreme
Foto: Esin Deniz/Shutterstock

Britanci vole svoju parnu lokomotivu na saobraćajnom znaku, trouglu upozorenja, koji vozače obaveštava da se približavaju pružnom prelazu na putu bez branika ili polubranika. Podseća ih na industrijsku revoluciju i pionirsku ulogu u razvoju železnice.

Ali taj sentiment se uglavnom povezuje sa starijim građanima, dok su mladi vozači navodno zbunjeni jer, čini se, ne znaju šta predstavlja ovo čudno prevozno sredstvo iz kojeg se vije dim.

U Velikoj Britaniji čak navode i dve nesreće koje su se dogodile zbog toga što vozači nisu prepoznali znak i naročito ističu veliki broj mladih vozača koji rade u dostavnim službama.
Stari znak sa parnom lokomotivom
Istraživanje sprovedeno u toj zemlji pokazalo je da su neki ispitanici znak povezivali sa parnom lokomotivom, verovatno turističkom atrakcijom, dok su drugi na osnovu znaka pretpostavljali da će se voz kretati sporo.

Zbog toga parnu lokomotivu na znaku sada menja moderni brzi voz.
Novi znak za koji mnogi tvrde da je nejasan vozaèima
Međutim, sada su se javila neka udruženja i stručnjaci koji kažu da je parna lokomotiva nastala u skladu s Bečkom konvencijom te da je reč o univerzalnom znaku koji prepoznaju svi vozači, domaći i strani, i da je novi znak greška jer nije preterano jasan.

Čini se da je generacijski jaz preveliki i kad su u pitanju saobraćajni znakovi.

Zanimljivo je da je i kod nas ovaj znak svojevremeno promenjen i modernizovan tako što je sada na njemu savremeni voz koji se kreće na električnu energiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: