Zastrašujuća simulacija lančanog sudara: Auto između dva kamiona VIDEO

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Sreda, 26.01.2022.

10:22

Zastrašujuća simulacija lančanog sudara: Auto između dva kamiona VIDEO
Foto: Piyawat Nandeenopparit/Shutterstock

Nagli razvoj infrastrukture auto-puteva u poslednjih nekoliko decenija omogućio je brže i bezbednije putovanje, ali je zbog velikih brzina koje se razvijaju doneo i neke nove rizike po učesnike u saobraćaju.

Među njima su i lančani sudari u kojima često učestvuju na desetine putničkih vozila, ali, što je još opasnije, i veliki kamioni i šleperi. Prizori "zgužvanih" automobila koje možemo videti nakon takvih nesreća su zastrašujući, a najgore prolaze vozila na koja nalete šleperi.

Zbog velike mase, ovi kamioni čak i pri relativno malim brzinama mogu da budu smrtonosni za putnike u automobilu na koji nalete. To se najbolje vidi na ovom Dekrinom testu simulacije sudara od pre par godina: Iako je test izveden pri brzini kamiona od svega 43 km/h, činjenica da se automobil u lančanom sudaru našao između dva šlepera izazvala je praktično potpuno uništenje vozila u kome su šanse putnika da prežive ravne nuli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: