Renault slavi 20 godina "ključ kartice", kako je sve počelo VIDEO

Ovaj mali predmet, tek nešto veći od kreditne kartice, vremenom je prerastao u jedan od vodećih izuma francuske kompanije i ostavio neizbrisiv trag u istoriji automobilske industrije.

Podeli
Foto: Renault promo
Foto: Renault promo

Elektropodizači prozora, servoupravljač, klima-uređaj, kamera za vožnju unazad i GPS su samo neke od inovacija koje su zauvek promenile prirodu automobila, a samim tim i svakodnevicu savremenih vozača.

Neke od tih inovacija su pomogle da se unapredi bezbednost, dok su druge povećale komfor u vožnji.

Kartica "Slobodne ruke" umnogome je olakšala upotrebu automobila. Ovaj 20 godina star izum kompanije Renault u trenu je osvojio brojne vozače, iako na početku i nije sve išlo tako glatko.

Na početku je delovala kao ekskluzivna naprava, da bi "ključ karticu" postepeno prigrlili proizvođači automobila širom sveta i ubrzo je postala deo serijske opreme brojnih vozila.

Ovaj mali predmet, tek nešto veći od kreditne kartice, vremenom je prerastao u jedan od vodećih izuma francuske kompanije i ostavio neizbrisiv trag u istoriji automobilske industrije.

Priča o malim stvarima koje su podstakle revoluciju

Laguna II (Foto: Renault promo)
Laguna II (Foto: Renault promo)

Sve je počelo 2001. godine. Bližio se zvanični početak prodaje Lagune II, limuzine koja je trebalo da obeleži životni stil 21. veka. Međutim, dizajneri ovog modela nisu bili u potpunosti zadovoljni završnim proizvodom i smatrali su ga nedovoljno inovativnim.

Neposredno pre predstavljanja Lagune II, rukovodilac proizvoda Bernard Dumondel je odseo u jednom luksemburškom hotelu. U trenutku kada se sa magnetnom karticom u ruci zaputio prema vratima svoje sobe da bi ih otključao, iznenada mu je sinulo: zašto i automobile ne bismo otključavali beskontaktnom karticom umesto ključem?

I tako se rodila ideja o kartici "Slobodne ruke". Dumondel je izložio svoju zamisao Izvršnom odboru Renault Grupe i projekt je ubrzo prihvaćen, a patent prijavljen.

Nakon modela Renault R16 TX iz 1973, prvog francuskog automobila sa elektronskim mehanizmom centralnog zaključavanja, i Fuega iz 1982, sa revolucionarnim sistemom daljinskog otključavanja i zaključavanja vrata, Laguna II je postala prvi serijski automobil namenjen širokom krugu kupaca koji je bio opremljen karticom "Slobodne ruke".

Zbog ovog specifičnog sistema u prvi mah je nazivana "automobilom koje se otključava bez ključa".

Renault je u narednim godinama doradio svoj sistem beskontaktnog otključavanja i zaključavanja i implementirao ga u modele Espace i Vel Satis. Zatim je svoj izum proširio na čitavu svoju ponudu vozila, od Clia preko Scenica do modela Megane.

Inovacija kao spoj tehnologije i pristupačnosti

Foto: Renault promo
Foto: Renault promo

Iza minimalističkog izgleda plastične kartice "Slobodne ruke" krije se napredno elektronsko jezgro, programirano da neprestano komunicira sa vozilom sa kojim je povezano.

Kada se korisnik približi vozilu, karticu očitavaju odašiljači-prijemnici raspoređeni po čitavom vozilu. Nakon što prepozna zahtev za potvrdu kartice, vozilo emituje radio signal koji sadrži pristupni kod. Ako vozilo prepozna kod, automatski će otključati vrata.

Sve to traje tek 80 milisekundi – brže od treptaja oka!

Kada osoba koja kod sebe ima karticu "Slobodne ruke" napusti vozilo, računar će u pravilnim razmacima proveravati da li su kartica odnosno njen korisnik još uvek u blizini.

Kada kartica prestane da emituje signale, računar će automatski zaključati sva vrata.

Tehničke neizvesnosti i prepreke

Razvoj kartice "Slobodne ruke" bio je "veliki izazov sa brojnim rizicima", kažu u kompaniji Renault. Uprkos osvojenih 5 zvezdica na testiranjima bezbednosti koje je sproveo EuroNCAP, prvi meseci prodaje Lagune II protekli su u znaku raznih tehničkih problema.

U ovom razdoblju su prijavljeni i problemi sa prvom verzijom kartice. Njen signal su olako ometali drugi predmeti u blizini, na primer neonska svetla parkirališta.

Treba spomenuti i to da je i sama tehnologija kartice u to vreme bila u početnim stadijumima razvoja.

Uprkos precizno razrađenom dizajnu, zasnovanom na podacima o životnom stilu, navikama i očekivanjima 6.000 ispitanih kupaca, kompaniji je ponestalo vremena za izradu prototipa, njegovo testiranje u svim situacijama upotrebe i otklanjanje eventualnih poteškoća.

Foto: Renault promo
Foto: Renault promo

U nastavku su samo neki od načina na koje je unapređen dizajn kartice.

Kako bi uopšte razvili ove funkcije, inženjeri kompanije Renault morali su da svladaju sledeće prepreke:

Zagarantovati vodonepropusnost kartice. Brojni korisnici su zaboravljali da izvade kartice iz džepova pantalona ili jakni pre nego što ih stave na pranje.

Napraviti čvršće kućište. Korisnici bi često znali da stave karticu u zadnji džep i zatim slučajno sednu na nju.

Uz pomoć računara u vozilu deaktivirati daljinsko otključavanje kada se korisnik približava vozilu. Korisnici koji su tokom pranja automobila držali karticu uz sebe doživljavali su pravu neprijatnost. Naime, automobil bi se neprestano zaključavao i otključavao na svako udaljavanje ili približavanje korisnika.

Ugraditi ključ za pokretanje u karticu. U slučaju da kartica zakaže ili se njena baterija istroši, Renault je u kućište kartice ugradio mali ključ za pokretanje koji služi i za ručno otključavanje vrata.

Ponuditi četiri personalizovane kartice po vozilu. Članovima domaćinstva koji dele isti automobil Renault je odlučio da ponudi do četiri personalizovane kartice. Svaka kartica ima posebno prilagođene postavke za svog korisnika (postavke radija, sedišta, klima-uređaja itd.).

Skratiti vreme provedeno u servisnoj radionici. Da bi dijagnostička provera u servisu trajala što kraće, kartica sadrži podatke kao što su broj šasije i registarski broj vozila, informacije o vlasniku, opremi, kilometraži, pa čak i o pritisku u gumama. Kao da imate pasoš za svoj automobil.

20 godina tehnološkog razvoja

Tokom 20 godina, otkako je predstavljena, Renault kartica "Slobodne ruke" doživela je niz poboljšanja – kako u pogledu dizajna tako i u pogledu tehnologije.

Prvu "praktičnu" karticu ove vrste izradio je dobavljač opreme Valeo 2001. godine. Korisnici su uz pomoć nje mogli da otključaju automobil pritiskom dugmeta na kartici ili na ručici vrata.

Serijske kartice su funkcionisale kao daljinski upravljač, dok su sofisticiranije verzije kartica omogućavale pristup vozilu bez upotrebe ključa. Na središnjoj konzoli se nalazilo mesto za karticu i dugme za pokretanje motora.

Foto: Renault promo
Foto: Renault promo

Renault je 2007. godine osmislio "čarobnu" karticu. Sa karticom u džepu, vozač je samo trebalo da dotakne ručicu vrata i vozilo bi se otključalo.

Mesto za karticu u unutrašnjosti automobila od tada je uklonjeno.

Foto: Renault promo
Foto: Renault promo

Renault je 2015. predstavio Espace V, monovolumen sa još efikasnijom i modernijom verzijom kartice. Model je svojim korisnicima izražavao dobrodošlicu svetlosnim i zvučnim efektima.

Dizajn kartice predstavljen 2019. godine u punom smislu je omogućio upravljanje "slobodnih ruku". Automobil se automatski zaključavao kada bi se korisnik udaljio sa karticom i ponovno otključavao kada bi mu se korisnik približio.

Novi Megane E-Tech Electric, koji stiže 2022, doneće nam novo iskustvo upravljanja slobodnih ruku. Zahvaljujući efikasnijim prijemnicima, vozilo brže prepoznaje vlasnika u čitavom okruženju vozila.

Približavanje korisnika vozilu popraćeno je efektima dobrodošlice, skrivene ručice vrata, inače u ravni sa karoserijom, "iskaču", a poklopac priključka za punjenje baterije automatski se otključava.

Kakva je budućnost kartice "Slobodne ruke"?

Kartica iz 2021. razvijena za električni Megane E-Tech Electric (Foto: Renault promo)
Kartica iz 2021. razvijena za električni Megane E-Tech Electric (Foto: Renault promo)

Renault je poslednjih godina nastojao da karticu učini još jednostavnijom za upotrebu. U tu svrhu je smanjio elektronske delove u njenom jezgru, povećao domet i optimizovao životni vek ugrađene baterije.

Poboljšan je i sigurnosni sistem kartice pa ju je sada još teže hakovati.

Budući da bi pametni telefoni uskoro mogli da zamene kartice, Renault je odlučio da iskoristi sve što one pružaju i da im ne dopusti da odu u zaborav. Štaviše, ovogodišnji podaci o porudžbinama dodatne opreme pokazuju da kupci i te kako cene kartice za upravljanje slobodnih ruku.

Gotovo dve trećine Renault vozila u 2021. poručena su sa karticom "Slobodne ruke". Neki modeli, kao što su Zoe i Espace, su u 100% slučajeva naručivani zajedno sa karticom, dok su neki drugi, kao što su Scenic, Captur, Kadjar, Talisman, Koleos i Megane Conquest, naručeni sa karticom u više od 90 % slučajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu