Da li motor sme da radi dok sipate gorivo?

Ukratko, odgovor je - najbolje, ne.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Jutarnji.hr

Četvrtak, 23.12.2021.

09:20

Da li motor sme da radi dok sipate gorivo?
Foto: Nakun/Shutterstock

Da li možemo da sipamo gorivo dok motor automobila radi? Odgovor je - najbolje, ne!

Naime, iako je verovatnoća izbijanja požara minimalna, ostavljanje motora u radu povećava mogućnost paljenja isparenja iz goriva ukoliko dođe u dodir sa statičkim elektricitetom, piše Jutarnji list.

Zato je najbezbednije da ugasite motor automobila kako biste izbegli i najmanju mogućnost požara.

Kao što je poznato, rizik od požara je da se zapale pare, a ne sama tečnost, što bi na kraju moglo dovesti do eksplozije.

Drugo pitanje je da li se u slučaju da motor radi prilikom točenja goriva može oštetiti i sam motor? Naravno, opasnost od izazivanja požara veća je od moguće štete na vozilu.

Međutim, čak i ako se ne oštećuje vozilo ne znači da ovakva praksa neće uzrokovati probleme. Iako to nije nužno loše za vaš automobil, moglo bi se upaliti to dosadno svetlo "check engine" jer su automobili napravljeni tako da otkriju i najmanje propuštanje benzinske pare iz rezervoara goriva, vodova za gorivo i motora.

To se može dogoditi kada stavite mlaznicu u otvor za sipanje goriva u rezervoar. Računar u vozilu detektuje ispuštanje pare i uključuje lampicu "check engine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: