Šta kažu Britanci o Ladi Nivi VIDEO

Met Votson (CarWow) testirao je čuveni ruski terenac koji, čini se, i dalje odoleva vremenu.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 11.11.2021.

12:54

Šta kažu Britanci o Ladi Nivi VIDEO
Foto: AvtoVAZ promo

Pored "običnih" novih modela, britanski CarWow u poslednje vreme počeo da je testira i neke "ekstremne" automobile – kao što je, na primer, Bugatti Chiron SuperSport.

Na potpuno suprotnom kraju spektra nalazi se jedan model koji je Met Votson smatrao zanimljivim za prezentaciju ljubiteljima automobila. U pitanju je Lada Niva Legend, koja, uprkos tome što je u suštini razvijena još 1970-ih, i danas može da se kupi čak i na britanskom tržištu.

Ovaj model na Ostrvu košta od 17.595 funti, a iako spada među jeftinije terence u Britaniji, njegova cena u toj zemlji je praktično duplo veća nego u Rusiji.

Što se tiče dizajna spoljašnjosti, Lada Niva se nije toliko promenila od 1977. kada je ovaj model nastao. Najznačajnije ažuriranje među brojnim restilizacijama dogodilo se 2014. godine kada je ponuđen paket opreme Urban. Redizajn za 2020. bio je fokusiran na unutrašnjost, iako zaista malo toga može da se uradi sa vozilom čija je osnova toliko stara.

Ali, vratimo se testu. Met Votson kaže da je kabina, uprkos staromodnoj tehnologiji i tvrdoj plastici, dobro napravljena. Luxe verzija koju je imao na testu dolazi sa opremom koja uključuje elektropodizače prozora, klima-uređaj, grejanje prednjih sedišta i audio-sistem.

Kao što biste i očekivali, prostor na zadnjim sedištima je skučen (doduše, dostupna je i duža varijanta sa 5 vrata), dok prtljažnik ima kapacitet od samo 265 litara, što je ono što danas dobijate u malom gradskom automobilu.
Foto: AvtoVAZ promo
Međutim, čini se da je vožnja Nive mnogo prijatnije iskustvo nego što bi se od ovakvog automobila očekivalo, iako se menjač čini pomalo "poljoprivrednim", kao što Met sugeriše.

Vožnja na otvorenom putu otkriva skromne performanse 1.7-litarskog četvorocilindarskog motora koji proizvodi 83 KS (61 kW). U videu je prikazan i test pravolinijskog ubrzanja od 0-60 milja na sat (0-96 km/h) za 19,09 sekundi, dok prelazak distance od četvrt milje traje naizgled beskonačno (21,24 sekunde).

"Off-road" je mesto gde stari 4×4 briljira zahvaljujući stalnom pogonu na sve točkove sa centralnim zaključavanjem diferencijala i menjaču.

Na kraju, Votsonova presuda je da bi većina ljudi verovatno trebalo da zaobiđe Ladu Nivu. Međutim, ako ste ljubitelji "neobičnih" automobila, on predlaže da odmah odete i kupite je.

Za one koji žele nešto modernije, Lada u Britaniji nudi Nivu Travel SUV, dok bi potpuno novi direktni naslednik Nive Legend trebalo da stigne 2024. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: