Metlice brisača od 4.000 dolara: Koliko košta održavanje Bugatti Chirona?

Francuski hiperautomobil jedan je od najskupljih uopšte, a održavanje je tek posebna priča.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.09.2021.

13:00

Metlice brisača od 4.000 dolara: Koliko košta održavanje Bugatti Chirona?
Photo: Bugatti

Kada automobil košta 2,5 miliona dolara jasno je da troškovi održavanja nisu mali. Kompanija nudi namenski globalni program usluga za Chiron i Veyron, ali koliko to sve košta?

Jedan entuzijasta Bugattija iz Malezije, Muhammad Al Kavi Zamani, posetio je Bugattijev Singapurski salon kako bi dobio detaljne informacije o održavanju Chiron Pur sporta.

Troškovi su iz Singapura pretvoreni u američke dolare i ne uključuju poreze, naknade za rad, prevoz i putne troškove.

Servisni program Bugattija uključuje tim od 10 visoko obučenih Bugattijevih tehničara koji putuju po svetu i servisiraju Chirone i Veirone, a dostupni su 24 sata dnevno. Prvi servis se obavlja nakon 14 meseci ili 16.000 kilometara, a počinje zamenom motornog ulja, filtera za ulje, rashladne tečnosti i šesnaest čepova za ispuštanje. Cena je 24.979 američkih dolara. Mislite da je to mnogo? Ostanite sa nama ...

Zamena prednjih karbonsko-keramičkih kočnih diskova i kočnih pločica košta 58.952 dolara. Tu je i zamena kočnih tečnosti, i drugih delova sistema za kočenje koji će udvostručiti cifru.

Svakih 14-16 meseci i dalje ćete morati da menjate ultralagane točkove koji koštaju 49.958 USD u kompletu.

Verovatno bi trebalo da menjate gume i svakih 16 do 18 meseci. Ovde imate mogućnosti, ali stvari definitivno ostaju skupe. Na primer, komplet Michelin Pilot Sport PAKS ili Michelin Pilot Sport Cup 2 KSL košta oko 8000 američkih dolara.

Između 42 i 48 meseci vlasništva, Garrettova četiri turbopunjača se menjaju. Cena im je 25.978 američkih dolara. A kada stignete na servis, odmah promenite komplet hladnjaka vazdušnih kanala za 21.982 USD, novi rezervoar za gorivo koji košta 43.963 USD i paket za podešavanje i kalibraciju motora (183.000 USD).

Zamena vetrobrana staje 59.949 dolara, dok samo metlice brisača koštaju 3.797 dolara. Tu je i boja Chiron Pur Sport koja košta 55.148 dolara, zbog čega Bugatti predlaže pranje automobila posebnom opremom bez mlaznica.

Kad se sve završi, četiri godine vlasništva nad Bigattijem Chiron Pur Sport, uključujući tri zamene ulja, dve promene felni i guma, zamenu sistema kočnica, kalibraciju motora, jedan turbopunjač i rezervoar za gorivo, košta otprilike 477.498 dolara.

Imajte na umu da ova cena ne uključuje poreze, naknade za rad, prevoz i putne troškove Bugattijevog servisnog tima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: