Koje evropske zemlje imaju najbolje, a koje najlošije puteve i gde smo tu mi

Anketa ima raznih, a ova nam je bila posebno zanimljiva.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Sreda, 15.09.2021.

09:31

Koje evropske zemlje imaju najbolje, a koje najlošije puteve i gde smo tu mi
Foto: Lukas Gojda/Shutterstock

Kvaliteta putne infrastrukture u Evropi dosta varira, a ova tema u medijima često izaziva rasprave.

Postoji više istraživanja o kvalitetu puteva u zemljama na Starom kontinentu. Podaci za rang listu koju vam prenosimo dolaze iz "Izveštaja o globalnoj konkurentnosti Svetskog privrednog foruma za 2019.", u kome je ocenjena 141 država, a teme su bile različite.

U anketi je učestvovalo 12.987 rukovodilaca iz različitih privrednih grana, koji su odgovarali na 78 pitanja, među kojima je bilo i ono o kvalitetu putne infrastrukture u njihovoj zemlji.

Ponuđeno im je da taj kvalitet ocene od 1 (izuzetno loš) do 7 (izuzetno dobar).
Rezultat ankete je ova karta koja daje širok pregled kvaliteta puteva u Evropi, a na njoj jasno možemo videti podelu istok-zapad.

Mnoge bivše sovjetske države i zemlje u istočnoj Evropi su ispod ocene 4. U zapadnoj polovini Starog kontinenta većina zemalja postiže rezultat iznad 4, pa čak i iznad 5.

Holandija ima najbolje puteve u Evropi (ocena 6,4), a iza nje je Švajcarska (6,3). Ove dve zemlje na globalnoj listi zauzimaju pozicije 2 i 3, a ispred njih je jedino Singapur koji ima najbolje puteve na svetu.

Kako na listi stoji Srbija

Naša zemlja, prema ovom izveštaju, zauzima neslavno 33. mesto do 40 zemalja, sa prosečnom ocenom 3,5, a za utehu je da su iza nas i neke zemlje Evropske unije, kao što su Bugarska, Ruminija i Malta.

Što se tiče zemalja iz regiona, najbolje puteve ima Hrvatska koja je zauzela visoko 6. mesto sa ocenom 5,6, dok je Slovenija 15. sa ocenom 4,9.

Crna Gora je 30. sa ocenom 3,9, a Severna Makedonija zauzima 35. mesto i ocenjena je sa 3,4.

Bosna i Hercegovina je pretposlednja, 39. sa veoma niskom ocenom 2,8.

A koju ocenu biste vi dali našim putevima (od 1 do 7)?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

176 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: