Zašto je Golf 1 bio toliko popularan? VIDEO

Golf 1 je automobil koji je mnogima prirastao za srce, ali zbog čega?

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 09.09.2021.

13:00

Zašto je Golf 1 bio toliko popularan? VIDEO
Photo: Volkswagen

Golf serije 1 se na oglasima može naći i za 350 evra, a kada se pojavio 1974. godine, Golf 1 je svojim dizajnom koji potpisuje Italijan Đorđeto Đuđaro predstavljao potpunu suprotnost tadašnjem Volkswagenovom bestseleru - "bubi", kako po obliku karoserije, tako i u pogledu mehaničke koncepcije.

Zaobljene linije "bube" zamenio je "četvrtasti" oblik Golfa, umesto vazduhom hlađenog motora postavljenog pozadi novi prodajni adut VW-a imao je vodeno hlađeni agregat u prednjem delu vozila, a i pogon je sa zadnjih preseljen na prednje točkove.

Dizajn ovog automobila je inspirisao brojne druge modele poput Ford Escort ili Opel Kadet, ali i mnoge druge, a treba reći da se Golf 1 prodao u više od 6 miliona primeraka...

Čak i u bivšoj Jugoslavili se smatrao kao domaći automobil, pošto se sklapao u Sarajevu i imao oznaku TAS...

Što se motora tiče, Golf 1 je imao različite motore za različita tržišta, a najpopularniji je bio 1.1-litarski koji je davao 50 KS i takođe benzinski 1.3-litarski koji je proizvodio 60 KS.

Postojao je i 1.5-litarski dizel motor koji je takođe mogao da isporuči 50 KS, a bile su i jače verzije 1.6 GTI od 110 KS i 1.8 GTI od 112 KS.

Interesantan paket nemačkog proizvođača...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: