Volkswagen za koga verovatno niste čuli – liči na Lego igračku FOTO

Malo poznati teretnjak koristio je motor iz popularne Bube.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 24.08.2021.

13:17

Volkswagen za koga verovatno niste čuli – liči na Lego igračku FOTO
Foto: VW promo

Automobilska istorija ispunjena je zaboravljenim vozilima, modelima ostavljenim pored puta u senci svetski poznatih četvorotočkaša.

U nekim delovima sveta sedamdesetih godina prošlog veka postojao je Volkswagen za koji možda nikada ranije niste čuli.

U pitanju je kamion Basis-Transporter, vozilo krajnje pojednostavljenog dizajna i mehanike, čije su glavne karakteristike bile cenovna pristupačnost i funkcionalnost.

Sa samo 6.200 napravljenih primeraka, to je jedan od najređih Volksvagenovih modela ikada proizvedenih, kažu u kompaniji iz Volfsburga.

Automobil je svoj dom pronašao u tadašnjim regionima u razvoju, poput Meksika, Turske, Pakistana, Indije i mnogih drugih.
Foto: VW promo
VW Buba već je bila popularna u tim krajevima sveta kao pristupačan automobil, pa je potražnju potrošača za spartanskim kamionom Volkswagen pokušao da zadovolji upravo vozilom Basis-Transporter.

Nemački proizvođač još jednom je pogonsku jedinicu pozajmio iz Bube, kao što je to činio i u slučaju nekih drugih modela iz tog vremena.

U pitanju je bio 1.6-litarski benzinac sa vazdušnim hlađenjem koji je isporučivao svega 50 KS (37 kW), a kamion je moga da razvije maksimalnih 77 km/h, dok je nosivost iznoslia 1.000 kilograma.

Snaga se prenosila na prednje točove, a Basis-Transporter je u zemljama u kojima se prodavao imao mnoštvo različitih nadimaka, među kojima je i "Trakbayan" na Filipinima, što bi u prevodu trebalo da znači "seoski kamion".

Zbog malog broja izrađenih primeraka, danas je ovo vozilo "redak zver", ali je njegova uloga u razvoju siromašnih zemalja sa slabom puitnom infrastrukturom ostala zabeležena u istoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: