Nema čipova, nema ni multimedijalnog sistema u automobilu

Mnogi novi automobili počinju da se isporučuju bez multimedijanog uređaja, pa čak i bez najobičnijeg radio-aparata.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Nedelja, 15.08.2021.

09:24

Nema čipova, nema ni multimedijalnog sistema u automobilu
Foto: Volkswagen Brasil

Ako ste mislili da se kriza na tržištu čipova bliži kraju, prevarili ste se. Situacija je toliko ozbiljna da pojedini proizvođači isporučuju nove modele bez multimedijalnih sistema, pa čak i bez onih bazičnih sa malim ekranima koji nisu osetljivi na dodir.

Tako u Brazilu radio više nije dostupan u nekim automobilima. Kriza na tržištu mikročipova dovela je proizvođače do zida. Oni sada moraju da objašnjavaju kupcima da treba duže da čekaju na isporuku svog automobila (ako žele paket opreme koju su odabrali) ili da prihvate vozilo sa lošijom opremom, odnosno bez nekih sadržaja, poput multimedijalnog uređaja.

Uprava brazilske filijale Volkswagena odlučila se za drugo rešenje.

Srećom po njih, situacija se (za sada) odnosi samo na kupce zainteresovane za model Fox, koji je ionako pri kraju svog proizvodnog ciklusa.

Postoji kriza, mora biti gubitaka

Foto: Volkswagen Brasil
Kako bi ih smanjili, brazilska filijala Volkswagena odabrala je najslabiju kariku u asortimanu. Ispostavilo se da je to Fox, koji se još uvek proizvodi za potrebe Južne Amerike.

Podsećamo, radi se o automobilu baziranom na istoj platformi kao i prva Škoda Fabia i Audi A2.

Maleni Fox više nije u ponudi sa 6,5-inčnim ekranom multimedijalnog sistema Composition Touch. To i ne bi bio veliki problem kada bi kupci umesto multimedijalnog uređaja mogli da naruče jednostavan auto-radio. Ali ne mogu ni to – Volkswagen nudi samo veliki crni utikač sa kraja devedesetih.

Šta umesto radija?

Foto: Volkswagen Brasil
Predstavnici brazilskog Volkswagena tvrde da su kupci u toj zemlji zainteresovani za ovaj model lišen mogućnosti slušanja muzike sa fabričkog radio-uređaja.

Zauzvrat, dobili su nižu cenu i mogućnost instaliranja dodatne audio opreme. Oni to mogu učiniti i samostalno, jer su kablovi i zvučnici na svojim mestima.

Ovo nije prvi put da oprema "nestaje" iz automobila zbog nedostatka čipova. Peugeot je iz odlazeće generacije 308 izbacio opciju digitalnih satova samo nekoliko meseci nakon njenog uvođenja.

Ovakvih priča će po svemu sudeći biti još, jer stručnjaci ne očekuju da će se "kriza čipova" okončati do kraja ove godine.
Foto: Volkswagen Brasil

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: