Odakle inspiracija za dizajn Tesle Cybertruck: Patentni crteži otkrivaju šta su sve iskopirali

Možda ga i nisu "dizajnirali vanzemaljci iz budućnosti", kako je to Ilon Mask izjavio.

Podeli
Foto: Tesla promo
Foto: Tesla promo

Američki proizvođač iznenadio je ljubitelje automobila kada je pre dve godine predstavio prototip kamioneta na struju Cybertruck.

Kontroverzni "klinasti" oblik karoserije, sa puno izlomljenih linija i oštrih ivica, podelio je javnost, ali je retko ko ostao ravnodušan.

Iako ovo nije prvi put da se neki proizvođač automobila odluči za tako specifičan dizajn, kada se uzme u obzir izgled dosadašnjih Tesla modela nije se očekivalo da će Cybertruck imati ovakvu formu.

Foto: Lotus
Foto: Lotus

Prvi čovek kompanije, Ilon Mask, izjavio je u svom stilu da vozilo izgleda kao da su ga "dizajnirali vanzemaljci iz budućnosti".

Međutim, "klinasti" oblik karoserije već je eksploatisan u prošlosti, doduše pre svega na sportskim automobilima s početka sedamdesetih.

Mask je čak priznao da je dizajn električnog kamioneta inspirisan modelom Lotus Esprit, i to konkretno amfibijskom verzijom iz filma o Džejmsu Bondu "Špijun koji me je voleo" (1977.).

Upravo je Mask 2013. kupio na aukciji to vozilo za fantastičnih 865.000 dolara.

Foto: Vito Carabetta/USTPO
Foto: Vito Carabetta/USTPO

Ipak, neki patentni crteži zaštićeni u amričkom Zavodu za intelektualnu svojinu otkrivaju i druge uzore koji su mogli da inspirišu dizajn Tesle Cybertruck, piše Foks njuz.

Jedan od takvih automobila je dizajnirao Vito Carabetta a patentni crtež iz 1979.pokazuje korelaciju sa modelima kao što su pomenuti Lotus Esprit, ali i Lamborghini Countach i DeTomasso Pantera.

Foto: Juan Javier Gaytan/USTPO
Foto: Juan Javier Gaytan/USTPO

Zanimljiv je i patentni crtež čiji je autor Juan Javier Gaytan, koji prikazuje "trouglasti" poklopac tovarnog prostora na kamionetu.

Poklopac svojim oblikom neodoljivo podseća na onaj sa Cybertrucka.

Foto: Alain Clenet/USTPO
Foto: Alain Clenet/USTPO

Još jedan crtež iz patentnog zavoda otkriva moguću inspiraciju za Teslin kamionet.

U pitanju je neobično terensko vozilo koje je dizajnirao Alain Clenet.

Što se produkcijske verzije Cybertrucka tiče, najnovija vest je da će serijska proizvodnja najverovatnije biti odložena za narednu godinu, a ostaje da se vidi u kojoj meri će dizajn prototipa biti prekopiran na vozilo koje će se pojaviti na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu