Izgleda kao da je izašao iz serije "Mućke", ali razlog prerade vozila je sasvim praktičan VIDEO

Fotografija ove, na prvi pogled, bizarne modifikacije malenog FIAT-a 500 nedavno je osvanula na Redditu i privukla veliku pažnju.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.07.2021.

07:55

Izgleda kao da je izašao iz serije
Foto: Ellenator

Čudno modifikovani FIAT 500 izgleda kao da je izašao iz garaže nekog obožavatelja "Mućki", ali pravi razlog prerade verovatno će vas iznenaditi.

Ovakve modifikacije su u poslednje vreme postale česte u Nemačkoj, a osim malog FIAT-a, sličan tretman doživeli su i neki primerci modela VW Polo, Seat Ibiza i Škoda Fabia, odnosno uglavnom automobili koji se najviše voze po gradu.
Foto: Ellenator
Preradu inače vrši firma Ellenator, a uključuje i modifikacije motora kako bi mu se smanjila snaga.

Razlog je krajnje praktične prirode jer ovakve izmene na vozilu svrstava automobil u kategoriju L5e, a to znači da ga mogu voziti maloletne osobe starije od 16 godina.

Roditelji koji žele da im deca budu bezbednija u saobraćaju nego što bi bila, recimo, na mopedu mogu da se odluče za ovakvu preradu. Inače, modifikacija uključuje zamenu zadnje osovine i montažu nove sa dva 14-inčna točka razdvojena svega desetak centimetara, zbog čega auto iz daljine izgleda kao tricikl.

Novi točkovi ulaze u prostor prtljažnika, dok su na boku otvori zatvoreni metalnim panelima. Najzad, tu je i prerada elektronike kako bi se snaga motora ograničila na 20 KS.

Tako zahteva zakon koji definiše vozla u klasi L5e tricikla, ali i razum, jer nova konfiguracija i te kako utiče na dinamičku stabilnost vozila.

I na kraju dolazimo i do cene i pitanja koliko se ovakva prerada uopšte isplati. Naime, modifikacija košta 5.980 evra, što čak ni u Nemačkoj nije mala suma.

Za one koji se ipak odluče za preradu vozila, dobra vest je da, kad njihov tinejdžer postane punoletan i položi vozački ispit, mogu u istoj firmi vratiti auto u prvobitno stanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: