Koji automobili najčešće učestvuju u saobraćajnim nezgodama

Ako kupujete polovnjak i skloni ste određenim markama, pripazite.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Sreda, 07.07.2021.

11:26

Koji automobili najčešće učestvuju u saobraćajnim nezgodama
Foto: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock

Mnogi zaziru od kupovine polovnog automobila zbog brojnih nepoznanica među kojima je jedna od najvažnijih da li je vozilo učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi.

Ukoliko kupujete polovnjak i skloni ste određenim markama, pripazite, piše Index. U nastavku možete saznati koji to automobili najčešće u svom životnom veku dožive nezgodu koja zahteva u najmanju ruku popravljanje karoserije, a često i više od toga.

Top -5 najoštećenijih marki automobila

Na listi se nalazi pet marki automobila u Evropi za koje je najveća verovatnoća da će biti oštećeni, prema izveštaju koji je sačinio carVertical.

Imajte na umu da svi automobili imaju različite karakteristike i popularni su kod različitih tipova vozača.

Suprotno očekivanjima, Lexus je na prvom meestu. Automobili ove marke su pouzdani, ali snažni i brzi pa vozači često precene svoje veštine što se može završiti katastrofom.

Isto važi i za Jaguar, te očekivano BMW-ove modele. Primera radi, BMW Serije 3 i Jaguar XF su relativno dostupni automobili u svojoj kategoriji, ali za mnoge suviše "razigrani" pa najčešće i završe slupani.

Lista izgleda ovako: posle Lexusa na prvom, Subaru je na drugom mestu, pokazujući da nas čak ni sistem pogona na sva četiri točka ne može uvek zaštititi u nezgodnim situacijama.

Slede Jaguar na trećem i BMW na četvrtom mestu, a Top-5 zaključuje Dacia, čiji automobili se najčešće koriste kao službena i radna vozila koja su stalno na putu. Zato i ne čudi što često stradaju.

Udeo oštećenih vozila u ukupnom broju kontrolisanih kreće se od 40,8% (Dacia) do čak 48,1% (Lexus).

Top-5 najređe oštećenih marki automobila

A sada na red dolaze brendovi za koje je utvrđena najmanja verovatnoća da će biti oštećeni, barem prema izveštaju carVertical.

Ovi rezultati pokazuju da poželjnost marke i karakteristike automobila utiču na verovatnoću udesa.

Na primer, Fiat proizvodi samo kompaktna vozila. PSA koncern najčešće nudi relativno pristupačne automobile čiji motori većinom isporučuju do 150 KS. U Top-5 ulaze još Opel i Nissan, a svi imaju udeo oštećenih oko 30%.

Kompletna lista prvih pet najređe oštećenih marki izgleda ovako: na prvom mestu je Fiat (28,3%), a slede Citroen (30,2%), Peugeot (31,1%), Opel (31,8%) i Nissan (32,1%).

Ovo su zemlje sa najvećim procentom oštećenih automobila u Evropi

Prema analizi izveštaja istorije automobila iz različitih evropskih zemalja, lako se može locirati u kojim državama je najveći procenat oštećenih automobila.

Razlike postoje, ali podaci jasno ukazuju da je najveći udeo u zemljama koje su devedesetih doživele velike društvene promene pa su nakon toga više-manje menjale celokupan sistem vrednosti, kao i obrasce ponašanja.

Nema sumnje, navike vozača i njihov mentalitet imaju veliki uticaj, ali isto tako ostaje činjenica da oni koji žive u zemljama s većim bruto domaćim proizvodom (BDP) u proseku mogu priuštiti novija vozila, dok se u delovima Evrope sa nižim standardom češće voze polovni automobili iz inostranstva, koji su neretko bili oštećeni.

Iako u Top-10 nema Srbije, ima zemalja iz našeg okruženja, a u pitanu su gotovo sve istočnoevropske države koje su devedesetih prošli kroz društveno-ekonomsku tranziciju.

Na prvom mestu je Poljska (udeo oštećenih vozila 44%), slede Litvanija (43,1%), Slovačka (41,9%), Češka (38,3%), Mađarska (38,2%), Rumunija (37,7%), Hrvatska (35,1%), Letonija (33,6%), Ukrajina (31,6%) i Rusija (29,1%)

Metodologija istraživanja

Izvor podataka: Istraživanje se zasnivalo na izveštajima o istoriji automobila koja su zatražili korisnici putem platforme carVertical.

Ova platforma inače pruža podatke o istoriji vozila koristeći broj šasije (VIN), koji otkriva informacije o svakoj nesreći u kojoj je vozilo učestvovalo, zatim bilo kakva oštećenja, koliko su iznosile popravke, i još mnogo toga.

Razdoblje proučavanja pokrivalo je period od juna 2020. do juna 2021. godine.

Uzorak podataka: Analizirano je gotovo milion izveštaja, a uključene su Poljska, Rumunija Mađarska, Češka, Bugarska, Hrvatska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Rusija, Belorusija, Francuska, Litvanija, Ukrajina, Letonija, Italija i Nemačka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: