Kako je Yugo postao deo američke kulture? VIDEO

Yugo je definitivno ostavio trag u Americi, a i danas ga se mnogi prisećaju.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 27.06.2021.

17:00

Kako je Yugo postao deo američke kulture? VIDEO
Foto: Yugo promo

O projektu Yuga i dalje važe podeljena mišljenja, ali činjenice pokazuju da je to bio najjeftiniji novi automobil na američkom tržištu, kao i da je to bio jedan od najvećih izvoznih proizvoda bivše države.

Iako se decenijama ne nudi na američkom tržištu, Yugo ima brojne obožavaoce u Americi, verovali ili ne.

Yugo je ostao upamćen i kao osnova za umetničko stvaralaštvo. Tačnije - njih 19 nastalo je na inicijativu profesora Kevina O'Callaghana iz škole za vizuelne umetnosti na Menhetnu, koji je studentima dao zadatak da od jugoslovenskog automobila naprave izložbenu kopiju, umetničko stvaralaštvo koje nije automobil.

Kupio je 39 primeraka Yuga za samo 3.600 dolara i dao ih studentima na korišćenje kao prazno platno.

Automobili su bili izloženi u kongresnom centru na autosalonu Greater Los Angeles, gde su izazvali veliko interesovanje. Iugo je prikazan u potpuno novim i nezamislivim ulogama za jedan automobil, od ispovedaonice preko tostera do kamina i klavira.

MotorVeek nas vraća u prošlost i pamti ove zanimljive kreacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: