Amerikanci bi masovno prešli na električne automobile, ukoliko bi benzin koštao kao u Srbiji

Najnovija studija otkriva i koji su najpoželjniji auto-brendovi ukoliko bi se kupci opredelili za vozilo na struju.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Subota, 15.05.2021.

11:59

Amerikanci bi masovno prešli na električne automobile, ukoliko bi benzin koštao kao u Srbiji
Foto: PH888/Shutterstock

CarGurus je sproveo istraživanje među vlasnicima automobila u SAD kako bi saznao koliki je zaista udeo onih koji planiraju da kupe električni automobil, kao i koji su glavni faktori prilikom izbora automobila.

Dobra vest za sve proizvođače električnih automobila je da se 52% ispitanika izjasnilo da će u narednih deset godina kupiti vozilo na struju, dok u narednih pet godina to planira učiniti njih oko 30%.

Potpuno očekivano, najpopularniji izbor je Tesla Motors, čiji modeli su navedeni kao jedna od opcija u 57% slučajeva.

Međutim, sad sledi iznenađenje. Na drugom mestu, kao najveći konkurent Tesli, je Toyota. Japanski proizvođač se očigledno odlično kotira u SAD, i to uprkos činjenici da za sada uopšte i ne nudi električni model na tržištu.

Honda je treći izbor, a zatim slede Ford i Subaru.

Zanimljivo, 78% kupaca koji planiraju da kupe električni automobil nemaju konkretnog favorita i potpuno su otvoreni u pogledu izbora proizvođača.
Foto: Nakun/Shutterstock
Uprkos "eko" predznaku električnih vozila, prvi izbor su i dalje veliki SUV modeli i krosoveri.

Pikap vozila, inače najpopularniji modeli u Americi, nemaju veliku popularnost među potencijalnim kupcima električnih vozila.

Što se tiče činilaca koji utiču na izbor električnih automobila, kod većine su to broj mesta za punjenje i mogućnost zamene baterija, a potom pouzdanost, troškovi vlasništva, kao i sama cena benzina.

Na primer, ukoliko bi cena benzina u SAD porasla sa 3 (oko 80 din/l) na 5 dolara za galon (oko 130 din/l), njih 57% bi razmišljalo da kupi električni auto. Skoči li cena na 10 dolara za galon (260 din/l), taj udeo raste na čak 92%.

Poređenja radi, cena goriva u Srbiji je nešto više od 150 din/l, što bi u SAD bilo skoro 6 dolara za galon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: