Princ Filip dizajnirao Land Rover kojim će krenuti na svoje poslednje putovanje VIDEO

Tokom probe ceremonije sahrane vojvode od Edinburga prikazan je posebno modifikovani Land Rover Defender u čijem je dizajniranju učestvovao princ Filip, a koji će njegov kovčeg preneti u kapelu Svetog Đorđa u zamku Vindzor.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, RTS

Petak, 16.04.2021.

10:01

Princ Filip dizajnirao Land Rover kojim će krenuti na svoje poslednje putovanje VIDEO
Foto: Land Rover promo - ilustracija

Projekat u kome je učestvovao vojvoda od Edinburga, a koji je trajao 16 godina, rezultirao je prilagođenim Defenderom, model TD5 130, za koji je tražio da bude obojen u tamno zelenu, vojnu boju.

Automobil ima otvoreni gornji deo i posebne gumene graničnike koji onemogućavaju kovčeg da se pomera, prenosi RTS. Konačna prilagođavanja princ je izvršio 2019. godine, kada je imao 98 godina. Defender je originalno napravljen u fabrici u Solihalu 2003. godine, a princ Filip je nadgledao izmene tokom svih tih godina. Land Rover održava vozilo od kada je napravljeno.

Tijeri Bolore, izvršni direktor kompanije Jaguar Land Rover rekao je da je princ bio veoma zainteresovan za dizajn, inženjering i tehnologiju".

"Tokom poseta našim lokacijama, angažovao je stotine zaposlenih i pokazao svoje impresivno znanje i duboko interesovanje za dizajn automobila, inženjering i proizvodnju", izjavio je Bolore.

Suprug britanske kraljice važio je za strastvenog vozača, a volana se nije odricao ni u dubokoj starosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: