Kako su Sovjeti zamišljali luksuznu limuzinu: "Volga" na američkom testu VIDEO

GAZ 24, kod nas poznatiji kao "Volga", proizvodio se od 1970. do 1992. godine i važio je za automobil koji je bio dostupan malom broju ljudi u Sovjetskom Savezu.

Podeli
Foto: GAZ
Foto: GAZ

Iako je bio svetska supersila u mnogim oblastima, SSSR je zaostajao za razvijenim svetom kada je u pitanju auto-industrija.

U to su mogli da se uvere i naši vozači, s obzirom da su sovjetski automobili decenijama bili prisutni na tržištu SFRJ, a neki brendovi, poput Lade, čak su bili veoma popularni.

Na našim putevima je svojevremeno mogla da se vidi i poneka "Volga", odnosno GAZ 24, koja je za Amerikance bila prava nepoznanica.

Sa druge strane, ovaj automobil je u SSSR-u slovio za prestižnu, komfornu limuzinu, u kojoj su se vozili odabrani.

Foto: GAZ
Foto: GAZ

GAZ 24 se uz neznatne stilske intervencije proizvodio preko dve decenije, a Rusi su čak i nakon raspada Sovjetskog Saveza nastavili da prave ovu limuzinu još gotovo 20 godina pod raznim serijskim oznakama i uz određena unapređenja - ali se dizajn vrlo malo menjao.

Jedan dobro očuvani primerak "Volge" iz 1988. godine (verzija GAZ 24-10) dospeo je u ruke poznatog američkog jutjubera Daga DeMura, koji je bio nemilosrdan prema ovom reliktu automobilske prošlosti.

Pogledajte njegova zapažanja o nekadašnjoj luksuznoj sovjetskoj limuzini:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu