Kako su Britanci pre 75 pomogli "Bubi" da preživi FOTO

Volkswagen obeležava 75 godina od početka serijske proizvodnje legendarnog modela.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 25.12.2020.

08:29

Kako su Britanci pre 75 pomogli
Foto: VW promo

VW "Buba" je originalno nastala kao predratni nacistički projekat koji je trebalo da omogući motorizaciju širokim narodnim masama, ali je Drugi svetski rat promenio prioritete auto-industrije.

Nakon kapitulacije Nemačke, britanske okupacione vlasti preuzele su upravljanje kompanijom Volkswagenwerk GmbH.
Foto: VW promo
Fabirka je bila teško oštećenja tokom rata, ali ju je od potpune propasti spasila britanska vojska koja je naručila 20.000 vozila. Tako je rođen Volkswagen Typ 1, mnogo poznatiji kao "Buba".

Serijska proizvodnja ovog vozila počela je pre 75 godina, 27. decembra 1945. Do kraja te godine napravljeno je 55 automobila, da bi već naredne, 1946. Volkswagen povećao proizvodnju na oko 1.000 vozila mesečno.
Foto: VW promo
Volkswagen je 1947. formirao prodajnu i servisnu mrežu, a pošto je ispunjena kvota koju su naručile britanske okupacione snage u Nemačkoj, počeo je izvoz "Bube".

Na mesto direktora fabrike 1949. dolazi bivši Opelov menadžer, Heinz Nordhof, zahvaljujući kome su proizvodni kapaciteti u narednoj deceniji znatno povećani

Već 1955, samo deset godina nakon početka proizvodnje, sa fabričke trake sišla milionita "Buba".
Foto: VW promo
Ostalo je istorija. "Buba" je postala najprodavaniji automobil na svetu i držala je dugo tu titulu, sve dok je nije prestigla Toyota Corolla.

Proizvodnja je vremenom proširena i na druge države i kontinente, a poslednji primerak "Bube" napravljen je 2003. u Meksiku.

Do tada je ukupno proizvedeno 21.529.464 vozila, do čega 15,8 miliona u Nemačkoj.
Foto: VW promo
Foto: VW promo
Foto: VW promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: