Koliko su električni automobili zaista ekološki: Otkrivene veće emisije opasnih čestica

Iako električna vozila emituju do 9 odsto manje čestica PM10, kod PM2.5, koje su opasnije po zdravlje, situacija se menja

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Veèernji.hr, Revijahak.hr

Četvrtak, 10.12.2020.

12:17

Koliko su električni automobili zaista ekološki: Otkrivene veće emisije opasnih čestica
Foto: Tesla - ilustracija

Upotrebom električnih automobila smanjuju se emisije CO2 i azotnih oksida, zbog čega ih mnogi doživljavaju kao spasioce naše planete.

Možda su za zdravlje planete zaista blagotvorni, ali prema objavljenoj studiji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) uzrokuju drugi problem - opasniji su za zdravlje ljudi.

Električni automobili sa većom autonomijom emituju više sitnih lebdećih čestica koje nastaju kao posledica trošenja guma i kočnica, odnosno erozijom materijala od kojeg su kočnice napravljene.

Ta sitna prašina (PM2.5) opasna je za sistem organa za disanje kod ljudi.

Zašto je tako? Masa električnih automobila mnogo je veća nego onih sa dizel ili benzinskim motorima.

Na primer, Volkswagen Golf 8 težak je oko 1.300 kg u osnovnoj verziji, a električni Volkswagen ID.3 (slične veličine) čak 1.600 kg.

Iako električni automobili za usporavanje koriste i sam elektromotor, tu masu treba zaustaviti, pa je više i trenja između guma i puta, zbog čega rastu i emisije sitnih čestica, piše Večernji list.

Sa jedne strane, električna vozila emituju do 9 odsto manje čestica PM10, ali kod PM2.5, koje su opasnije za zdravlje, situacija se menja.

Električna vozila sa autonomijom u vožnji do 160 km (kakvih je relativno malo) emituju do 13 odsto manje čestica od benzinaca i dizelaša, ali već vozila sa autonomijom oko 480 km emituju osam odsto više jer njihova masa, zbog većih baterija, značajno raste.

Uz sve to ide i povećano trošenje guma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: