Model kojim je okončana jedna era Lamborghinija FOTO/VIDEO

Italijanski proizvođač obeležava 50 godina od modela Jarama, poslednjeg Lamborghinijevog sportskog automobila sa motorom napred.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2020.

12:45

Model kojim je okončana jedna era Lamborghinija FOTO/VIDEO
Foto: Lamborghini promo

Lamborghini Jarama je debitovao na ženevskom auto-salonu daleke 1970. godine.

Ovaj GT automobil, sa konfiguracijom sedišta 2+2, bio je zasnovan na modelima Islero i 400 GT, ali je imao modifikovan u šasiju, 15-inčne točkove od magnezijuma i samoventilirajuće disk kočnice napred.
Foto: Lamborghini promo
Za dizajn je zaslužan čuveni Marčelo Gandini, koji je "potpisao" još neke legendarne Lamborghinijeve automobile, kao što su Miura ili Countach, ali i niz modela drugih proizvođača.
Foto: Lamborghini promo
Pretprodukcijske primerke Jarame izradila je firma Carrozzeria Marazzi, dok je izrada produkcijske verzije poverena kompaniji Carrozzeria Bertone.

Za određeni broj automobila iz 1972. godine delove karoserije je napravio Bertone, a sastavio ih je Marazzi.
Foto: Lamborghini promo
U periodu od 1970. do 1976. ukupno je proizvedeno 328 primeraka Lamborghinija Jarama, uključujući 176 vozila Jarama GT i 152 jedinica Jarama GTS.

Ispod haube modela Jarama se nalazio 3.9-litarski V12, sa 6 Weber karburatora. U početku je motor isporučivao 350 KS, da bi kasnije bio pojačan na 365 "konja". Maksimalna brzina je iznosila 260 km/h.
Foto: Lamborghini promo
Nakon Jarame, Lamborghini je prešao na drugačiju konfiguraciju motora u svojim sportskim automobilima, pa se kod svih narednih modela pogonska jedinica nalazila iza putničke kabine.

Izuzetak su dva SUV/terenska vozila, Lamborghini LM002 i Urus, kod kojih je motor smešten napred.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: