Zašto je američki predsednik zabranio prodaju goriva nedeljom

Na današnji dan 1973. godine američki predsednik Ričard Nikson je zabranio prodaju goriva nedeljom.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, autoportal.hr

Sreda, 25.11.2020.

11:24

Zašto je američki predsednik zabranio prodaju goriva nedeljom
Foto: Chevrolet promo - ilustracija

Bila je to reakcija na naftnu krizu koja je počela dva meseca ranije, a dugoročno mnogo efikasnija mera bila je uvođenje ograničenja brzine na 55 mph (88,5 km/h).

Zabrana prodaje goriva nedeljom bila je najprimetniji odgovor na veliku naftnu krizu, koja je započela te 1973. godine, kad su arapske zemlje povećale cene i smanjile proizvodnju u znak protesta zbog zapadnjačke podrške Izraelu u Jomkipurskom ratu, podseća Autoportal.

Cena je učetvorostručena, a restrikcija ostala na snazi sve do marta sledeće godine.

Zabrana je bila deo mnogo šire strategije, čiji je cilj bilo postizanje energetske nezavisnosti SAD do 1980.

Mnogo su se dugoročnijima pokazale druge istovremeno prihvaćene mere administracije predsednika Ričarda Niksona. Opšte ograničenje maksimalne brzine na 55 milja na sat održalo se sve do 1995, kada je odluka o ograničenju brzine prešla u nadležnost saveznih država.

Još jedna mera, dozvola za skretanje udesno čak i ako je na semaforu crveno svetlo, koja je takođe značajno doprinela štednji goriva, zadržana je do danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: