Papa se modernizuje, dobio automobil na vodonik FOTO

Poglavaru Rimokatoličke crkve je uručen novi papamobil - Toyota Mirai, koji za pogon koristi vodonične gorivne ćelije.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2020.

11:00

Papa se modernizuje, dobio automobil na vodonik FOTO
Foto: Toyota promo

Nakon nekoliko vozila sa konvencionalnim pogonom, ali i električnog automobila, papa Franja je od jednog proizvođača sada dobio i vozilo na vodonik.

U pitanju je specijalno prilagođen model Mirai japanske kompanije Toyota, auto koji za pogon koristi vodonične gorivne ćelije, a kao nusprodukt rada izbacuje vodenu paru, tako da izduvnim gasovima neće zagađivati Vatikan i okolinu.
Foto: Toyota promo
Automobil je poklon Biskupske konferencije Japana, a u pitanju je jedno od dva takva vozila koje je Toyota pripremila za papu prilikom posete Japanu u novembru 2019. godine.

Kao što je to uobičajeno za ovakva vozila, novi papmobil ima specijalnu platformu na zadnjem delu, sa koje će papa pozdravljati vernike prilikom vožnje.

Mirai je prvi Toyotin produkcijski model koji kao gorivo koristi vodonik. Sa punim rezervoarom može da pređe do 500 km.
Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: