Teslin auto-pilot potpuno zakazao na testu i pokosio "pešaka" VIDEO

Na Tviteru se pojavio snimak testa sistema automatskog kočenja Tesliinog Modela 3 koji su sproveli Kinezi, a u kome je Tesla spektakularno zakazao. Naime, sistem uopšte nije registrovao "pešaka" pa shodno tome - nije ni zakočio.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, zimo.dnevnik.hr

Sreda, 23.09.2020.

15:30

Default images

Teslini automobili imaju najnapredniji sistem autonomne vožnje, a istovremeno to i jedan od najkontroverznijih sistava u automobilskoj industriji danas.

Tome u prilog ide i najnoviji video objavljen na Tviteru, u kome Kinezi testiraju taj sistem na lutkama koje simuliraju prave pešake, piše Zimo.dnevnik.hr.

Test je bio zamišljen tako da se Teslin Model 3 kreće na pravcu pri manjoj brzini, a lutka postavljena na klizni mehanizam u ključnom trenutku "izleće" pred automobil, koji bi, barem u teoriji, trebalo da uoči i prepozna opasnost na putu i - zaustavi se.

Međutim, u testu koji je prikazan na videu Tesla se ne zaustavlja, a nesrećni "pešak" u naletu ostaje bez nogu i još ponekog dela anatomije. Automobil na kraju zaustavlja sam vozač.

U komentarima na video korisnici Tvitera se šale da je Teslin autopilot možda toliko napredan da shvata da je u pitanju samo lutka pa nema potrebe za zaustavljanjem.

Međutim, to nije jedini video te vrste koji dolazi iz Kine, i u drugom testu Tesla je jednako efikasno "pokosio" pešaka. Zapravo, Kinezi tvrde da su Teslina vozila na testiranju automatskog sistema kočenja ostvarila najgore rezultate.

Tesla, čini se, ima "mrtav ugao" u svom sistemu jer je sad već postala česta pojava da njihova vozila naleću na nepokretne objekte (poput parkiranih policijskih vozila ili prevrnutih kamiona, recimo).

Iz Tesle konstantno naglašavaju da tokom vožnje sa uključenim auto-pilotom vozač mora da drži ruke pored volana i da pazi na put.

Tesla inače za svoj sistem auto-pilota naplaćuje čak 8.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: