Na današnji dan pre 15 godina debitovao je Fiat Grande Punto

Treća generacija modela Punto predstavljena je 6. septembra 2005. i proizvodila se narednih 13 godina.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, autoportal.hr

Nedelja, 06.09.2020.

09:30

Na današnji dan pre 15 godina debitovao je Fiat Grande Punto
Foto: FIAT promo

Nakon uspeha koji je zabeležio Fiat Punto I, "Evropski automobil 1995. godine", druga generacija je stigla 1999, da bi pre tačno 15 godina Fiat predstavio Punto III (2005–2018.), pod oznakom Grande Punto.
Foto: FIAT promo
Fiat je tradicionalno jak igrač na tržištu malih automobila, što je potvrdio i naslednik legendarnog modela Uno, Punto, koji je od 1993. prodat u više od šest miliona primeraka, piše Autoportal.hr.

Punto druge generacije je stigao 1999, a treći je na premijeri 2005. poneo ime Grande Punto. Razvijen je tokom kratkotrajnog "braka" kompanija Fiat i GM pa deli mehaničku platformu sa Opel Corsom D.
Foto: FIAT promo
Očekivalo se da će znatno solidnija izrada u odnosu na prethodnika doprineti uspehu ovog automobila, ali su se sa novim modelom stvari malo zakomplikovale iako ga je korektno dizajnirao Đuđaro.

Nije ponovio status bestselera kakav su imale prve dve generacije, a imao je i problem sa krizom identiteta. Naime, u startu je nazvan Grande Punto, zatim je preimenovan u Punto Evo, a na kraju opet samo u Punto.
Foto: FIAT promo
Uz to je bio pogođen padom evropske prodaje italijanske kompanije, da bi ga nakon više od jedne decenije na tržištu pregazila tehnološki znatno savremenija konkurencija.

Dotukli su ga 2017. loši rezultati na EuroNCAP testu - nula zvezdica za bezbednosti i skor od samo 51 odsto u oblasti zaštite odraslih putnika, pa je Punto III otišao u penziju juna 2018, ne dobivši naslednika.

Koji od tri generacije modela Punto je vaš favorit?
Foto: FIAT promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: