Na današnji dan patentiran je dizel motor

Izumitelj dizel motora želeo je da stvori učinkovitiji motor za industriju i saobraćaj, zgrožen gubitkom od čak 90 odsto uloženog energetskog potencijala.

Automobili

Izvor: SN

Nedelja, 09.08.2020.

17:05

Na današnji dan patentiran je dizel motor
Photo by Alexander Koerner/Getty Images

Ta prednost i osnovna primena, koja je dizel motore popularizovala u najrazličitijim tipovima industrijske primene bila je temelj njegovog razvoja od samog početka.

Dizel motor efektivno i jeste zamenio radne parne smašine u nizu industrijskih aplikacija, a primena u putničkim automobilima je bila revolucionarno otkriće, iako se danas određeni ljudi bore protiv njega. Najviše u Evropi.

Jedan od najrevolucionarnijih tehnoloških pronalazaka ikada, motor s unutarašnjim sagorevanjem i kompresionim paljenjem (bez svećice), značajno je unaprijedio industriju, prevozna sredstva, vojnu tehniku.

Razvoj nije tekao glatko, trebalo je usavršiti postupak ubrizgavanja goriva, rad motora izložen visokim pritiscima i temperaturama. Nakon više od pet godina ispitivanja i usavršavanja koncepciju svog 4-taktnog motora s unutrašnjim sagorevanjem, po principu kompresionog paljenja, napravio je radnu verziju.

Motor je u prvom taktu usisavao vazduh kojeg je u drugom kompresovao na 250 bara te se time zagrevao na 700 do 900 stepeni Celzijusa.

Tako se gorivo, pumpom visokog pritiska, pokretnom radilicom, svedeno na 600 bara, raspršeno ubrizgavao u komoru za sagorevanje samo palilo.

Zbog toga se u nemačkoj terminologiji dizel motor naziva Selbstzünder (samopaljivač), jer se gorivo ubrizgano pri kraju drugog takta pali samo, bez svećice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: