Istorija kontroverznih reklama: Pobogu, o čemu su samo razmišljali? VIDEO

U želji da budu drugačiji i provokativnom reklamom privuku pažnju kupaca, proizvođači automobila često gube kompas.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2020.

15:30

Istorija kontroverznih reklama: Pobogu, o čemu su samo razmišljali? VIDEO
Screenshot YouTube/Ford India

Kontroverzna fotografija koju je Audi povukao nakon reakcija na društvenim mrežama samo je jedna u nizu problematičnih reklama kojima se auto-kompanije nisu proslavile.

Pre samo par meseci Volkswagen, u čijem vlasništvu je i Audi, našao se na meti kritika zbog reklame za novi Golf koja je ocenjena kao rasistička: I Hyundai je imao "svoje momente" kada je u TV reklami iz 2013. za britansko tržište trivijalizovao samoubistvo uz poruku da u njegovom modelu na vodonik nije moguće da se ubijete - jer izduvne gasove čini isključlivo vodena para. Reakcija javnosti bila je očekivana: I spomenuti Volkswagen je imao svoju "samoubilačku reklamu" koja je takođe izazvala negodovanje gledalaca.

Naime, nemački proizvođač smatrao je iz nekog razloga da je dobra ideja da glavni junak reklame o modelu Polo bude bombaš samoubica: Zbog jedne reklame su pre nekoliko godina "crvenili" i u Fordu. Indijsko odeljenje ovog američkog proizvođača automobila izvinilo se 2013. zbog uvredljivih reklamnih karikatura koje su objavljene u toj zemlji, a u kojima su glavni junaci Silvio Berluskoni, Paris Hilton i Mihael Šumaher.

Na jednoj od spornih reklama prikazan je bivši italijanski premijer Berluskoni za upravljačem modela Ford Figo, kako pokazuje znak "V" sa dva prsta kao simbol pobede, dok se u gepeku nalaze tri vezane kidnapovane devojke.

Slogan reklame je bio "Ostavite vaše brige iza vas sa ekstra velikim Figovim prtljažnikom" i predstavlja aluziju na seksualni skandal u koji je svojevremeno bio umešan bivši premijer.

Druga uvredljiva reklama zbog koje je Ford dospeo u žižu javnosti prikazuje Paris Hilton u sličnoj pozi. Razlika je u tome što su u njenom slučaju "brige koje želi da ostavi iza sebe" njene suparnice iz "rijaliti" sveta - sestre Kardašijan.

Na trećoj spornoj karikaturi je po istom receptu prikazan Mihael Šumaher, dok su u gepeku bili vezani njegovi rivali sa trkačke staze: Reakcije su bile burne.

Ford je saopštio da žali zbog incidenta, a sporne reklame okarakterisao kao "suprotne standardima profesionalizma i pristojnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: