Radnici tražili da više ne prave vozila za organe reda zbog policijske brutalnosti

Zaposleni u Fordu smatraju da su policijski automobili koje proizvode u mnogim slučajevima bili zloupotrebljeni od strane organa reda tokom aktuelnih demonstracija u Sjedinjenim Državama.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.07.2020.

12:00

Radnici tražili da više ne prave vozila za organe reda zbog policijske brutalnosti
Foto: Ford promo

Brojni radnici Forda zatražili su u pismu od rukovodstva tog proizvođača da prestanu da izrađuju policijska vozila, ali kompanija ostaje nepokolebljiva u stavu da i dalje isporučuje policiji patrolne automobile, kao što je Ford Explorer.

Nedavno je otkriveno da su zaposleni u Fordu poslali pismo svojoj kompaniji nakon protesta koji se održavaju širom SAD zbog brutalnosti policije i smrti Džordža Flojda 25. maja nakon intervencije policije Minneapolisa.

Zaposleni u pismu navode da su policijske verzije Ford Explorera (Interceptor) tokom protesta učestvovali u raznim incidentima, kao što je onaj koji se dogodio u Bruklinu kada su vozilom uleteli među demonstrante, dok su u drugom incidentu policajci snimljeni kako iz automobila u pokretu neselektivno prskaju biber sprej u gomilu okupljenih građana koji su protestovali.

Šta piše u pismu zaposlenih

"Ne možemo sa jedne strane tvrditi da podržavamo borbu protiv sistemskog rasizma, istovremeno pružajući i podržavajući sam sistem koji vrši nasilje nad Afroamerikancima. Kroz našu istoriju, vozila koja zaposleni u Fordu projektuju i izrađuju korišćena su često kao oruđe policijske brutalnosti i ugnjetavanja", navodi se u pismu.
Policijski Ford Explorer Interceptor (Foto: Ford promo)
Ubrzo nakon što je do njega stiglo ovo pismo, izvršni direktor Forda, Džim Heket, je poslao radnicima interni memorandum kompanije rekavši da smatra kako proizvođač automobila iz Detroita može da podržava ideje i pokrete kao što je "Black lives matter", dok istovremeno nastavlja proizvodnju policijskih vozila.

Inače, Ford proizvodi i oprema policijska vozila u SAD još od 1950. godine, kada je napravljen prvi patrolni automobil ove marke namenjen organima reda u toj zemlji.
Policijski Ford Mustang Barricade iz 2017. (Foto: Ford promo)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: