Dan kada je predstavljena Yugo Florida, poslednji veliki proizvod jugoslovenske auto-industrije

Kragujevačka Zastava je pred kraj osamdesetih predstavila novi model sa ambicijom da se ozbiljno suprotstavi konkurenciji sa Zapada.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Yugopapir

Ponedeljak, 15.06.2020.

09:30

Dan kada je predstavljena Yugo Florida, poslednji veliki proizvod jugoslovenske auto-industrije
Zastava je poèetkom devedesetih imala ambiciozne izvozne planove za Zapadnu Evropu (Foto: Auto magazin)

Razvoj modela, koji će kasnije dobiti naziv Florida, idejno je započeo u Kragujevcu još 1983. godine.

Cilj je bio napraviti automobil iz niže srednje klase koji će zameniti tada već vremešnu Zastavu 101 i koji će moći da izađe na crtu konkurentima iz Zapadne Evrope - na njihovom terenu.

Iako im je dugogodišnji partner FIAT ponudio da u kragujevačkom pogonu licencno sklapaju budući model Tipo, na kome je italijanska kompanija radila u tom trenutku, u Zastavi su smatrali da imaju dovoljno resursa i znanja da projektuju sopstveni model, pa su odbili ovu ponudu.

Ipak, za dizajn buduće Floride obratili su se za pomoć italijanskom studiju Italdesign i Đorđetu Đuđaru, koji je u to vreme već iza sebe imao zavidu karijeru, a oblikovao je i legendarni Golf prve generacije.

Iako je prvi izbor imena novog modela bio Sonata, u međuvremenu je utvrđeno da je Hyundai već zaštitio ovu oznaku za svoj automobil, pa su se u Kragujevcu odlučili da drugo ime sa šireg spiska - Floridu. Nakon nekoliko godina razvoja, došlo je vreme i za premijeru novog modela, a Yugopapir nas podseća kako je izgledao taj događaj pre 33 godine.

Februar 1987.

Oko 350 domaćih novinara i dopisnika stranih medija sa nestrpljenjem je očekivalo 19. februar i promociju novog Zastavinog automobila. Bilo je i onih koji su pre vremena pokušali da zavire u svečano ukrašenu salu kragujevačkog hotela Šumarice.

Predsednik Upravnog odbora Zastave dr Radoljub Micić održao je kratak govor. Za to vreme, ka sredini svečane sale, ispod prekrivača su se nazirale konture novog automobila.

Dve lepotice u dugim belim haljinama, Gordana Simić i Nataša Svekler, predstavnice Univerzijade iz Zagreba, čiji je i Zastava jedan od sponzora, stajale su levo i desno od automobila.

Tačno u 11 sati začuli su se zvuci svečane muzike. Polako se skida veo, ispod njega u punoj raskoši izranja novi Zastavin automobil.

Kada je otkriven, nekoliko sekundi vladala je potpuna tišina. Zatim se prolomio aplauz. Bio je dug i spontan. Novinari nisu krili svoje oduševljenje. Zatim je usledila informacija da će novi automobil nositi ime Yugo Florida. Potpredsednik Zastave, Radivoje Andonović, obrazložio je zašto je automobil dobio baš to ime.

"Od preko trideset hiljada predloga za ime", rekao je on, "mi smo se opredelili za ovo zato što na taj način želimo da upoznamo svet da se radi o automobilu ekstra klase, dizajna koji ne zaostaje za postojećim modelima u svetu."

"Florida je ekskluzivnost Amerike, a naš Yugo je na američkom tlu napravio bum još na samom početku. Ima tu simbolike, a i poštovanja prema našem partneru Yugo-Americi, a i opredeljenja kada se razmišlja o budućem plasmanu."

Đuđaro i naši

Foto: Zastava promo
Uz uvažavanje i poštovanje čuvenog svetskog dizajnera, Italijana Đorđeta Đuđara, vlasnika firme Italdesign, koja je dosta učinila u ukrašavanju Yugo Floride, treba reći da je novi automobil delo Zastavinih stručnjaka, naročito onih iz Instituta za razvoj, na čijem je čelu inženjer Zdravko Menjak.

I tako, posle četiri godine napetog kreativnog rada u Institutu za automobile, rodila se naša nova uzdanica jugoslovenske privrede, automobil Yugo Florida. Dok su stvarali ovaj auto, Zastavini kreativni inženjeri, pored problema traženja najboljih konkurentskih svetskih rešenja, morali su sačuvati svoju lepoticu od radoznalih očiju i objektiva konkurencije.

U tom nadmetanju Zastavini inženjeri su pobedili, niko nije uspeo da snimi automobil pre nego što su oni to želeli. I doživeli smo na promociji da nam se to zadovoljstvo prezentuje na veoma uzbudljiv način, u maniru najvećih svetskih biznismena.

Očekivali smo i načuli da se u Kragujevcu priprema jedan izuzetan automobil. Ono što smo videli premašilo je sva naša očekivanja. Videli smo automobil 21. veka, na čemu možemo čestitati inženjerima Zastavinog instituta za automobile i svima onima koji Zastavinu fabriku polako, ali sigurno svrstavaju u gigante svetske automobilske industrije.

(Top Gear je početkom devedesetih testirao Floridu, koja se na britanskom tržištu prodavala pod imenom Sana:) Neverovatno je koliko je prostran Yugo Florida, koji je dug samo 4 metra. Njegov unutrašnji prostor i komfor je na nivou automobila visoke evropske klase, a istovremeno ima veliki prtljažni prostor.

U oči padaju ogromne staklene površine, veće nego i u jednom evropskom automobilu ove klase. Na automobil je postavljeno 3,59 kvadratnih metara staklenih površina, što vozaču osigurava izuzetno dobru vidljivost u svim pravcima, a samim tim i bezbednost.

Ovaj novi Zastavin automobil ima karoseriju sa 5 vrata, što omogućava veliku praktičnost i funkcionalnost. Zapremina prtljažnog prostora iznosi 410 litara. S oborenim zadnjim sedištima, ovaj prtljažni prostor se pretvara u zapreminu od 1280 litara.

Karoserija je projektovana uz primenu istraživačkih rezultata, tako je otpor vazduha mali jer je koeficijent otpora samo 0,32. I na prednjim i na zadnjim sedištima mogu udobno da se smeste i veoma visoki putnici.

U nosu automobila poprečno je ugrađen motor, koji preko kvačila sa jednom lamelom, petostspenog menjača, poluosovina i homokinetičkih zglobova pokreće prednje točkove.

U automobil su ugrađene moderne hidraulične kočnice, napred disk, a pozadi doboš. Malu silu na pedali kočnica omogućio je pneumatski servouređaj. Zastavini inženjeri su posebnu pažnju posvetili bezbednosti ovom automobila.

U slučaju sudara, putnici su zaštićeni u krutoj čauri centralnog dela vozila, dok se prednji deo deformiše i amortizuje udar.

Maksimalna brzina automobila sa motorom od 1400 ccm iznosi 160 km/h, a s motorom od 1600 ccm je 170 km/h. Potrošnja goriva je 5 l/100 km pri brzini od 90 km/h. Ovo obezbeđuje aerodinamična karoserija i niz savremenih tehničkih raešenja uz veliku primaenu elektronike koja upravlja motorom.

Prostor za motor projektovan tako da je moguće ugraditi i odgovarajući dizel-motor

Bez licence

Posebno nas veseli što je ovaj konkurentski proizvod delo domaćeg naučno-istraživačkog rada Instituta za automobile Zastave, njenih kooperanata uz korišćenje parcijalnih usluga specijalizovanih stranih firmi. Dakle, ovo je jugoslovenski automobil bez licence!

Pitali smo direktora Zastavinog instituta za razvoj, inženjera Zdravka Menjaka, kako se oseća čovek koji rukovodi ustanovom koja stvara ovakav skup i odgovoran projekt.

"Raditi ovakav posao", rekao nam je, "u koji treba da se ulože ogromna sredstva, kako u Zastavi tako i u celoj Jugoslaviji, znači nositi jedan ogroman teret odgovornosti. Tu je i ogromno zadovoljstvo kada se zna da se stvara veliki napredak našoj privredi, veliko zapošljavanje posebno mladih ljudi širom naše zemlje, jer ovaj automobil skoro kompletno treba da se proizvodi u Jugoslaviji." U četvrtom kvartalu 1988. godine počeće serijska proizvodnja Yugo Floride za domaće tržište. Međutim, prvi kupci već se javljaju. Đorđe Romoda iz Beograda, koji 33 godine vozi isključivo Zastavina vozila, traži da mu se odmah pošalje faktura bez obzira na cenu. Javljaju se i drugi.

Prošlo je više od tri godine od onog istorijskog dana kada je Yugo krenuo za Ameriku. Bilo je i "nevernih Toma" koji nisu verovali u uspeh tog projekta. Nažalost, više su verovali i više su nas hvalili sami Amerikanci. I sada se nekako stidljivo i skromno spominju naši stručnjaci.

To su naše naravi. I kada bismo sami do Marsa stigli, pitali bismo ko nas je tamo odveo. Međutim, vidljiva je činjenica, a to sa ponosom kažemo, Yugo Florida je naših ruku delo, i još jedan dokaz da u ovoj zemlji postoji u ljudima nešto što treba pokrenuti.

Tekst: Žika Danilović (RTV revija, 1987.)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: