Na prodaju terenac iz kojeg je komandovao legendarni general Paton VIDEO

Reč je o specijalnoj verziji vojnog vozila Dodge WC-57 koje je izrađivano od 1942. do 1945. godine za potrebe američke armije.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 10.04.2020.

11:50

Na prodaju terenac iz kojeg je komandovao legendarni general Paton VIDEO
Foto: WorldWideAuctioneers

Američki general Džordž Smit Paton (George Smith Patton) je jedna od najvažinjih i naslikovitijih figura Drugog svetskog rata.

Paton se istakao kao briljantan komandant oklopnih jedinica u bitkama u severnoj Africi, na Siciliji, a naročito u onoj prelomnoj u Ardenima, u zimu 1945. godine.

U svojoj četrdesetšestogodišnjoj vojnoj karijeri zapovedao je u dva svetska rata. Istorija ga pamti kao izvanrednog vojnog vođu, ali na mahove nestabilnog i neposlušnog.

Umro je krajem 1945. od posledica saobraćajne nesreće u Nemačkoj. Posmrtno je objavljen njegov dnevnik "Rat kako sam ga ja video".
Foto: WorldWideAuctioneers
Paton je u pohodu na Nemačku, nakon savezničkog iskrcavanja u Normandiji u junu 1944, kao komandno vozilo koristio modifikovani Dodge WC-57.

Ovaj vojni terenac, koji je Dodge izrađivao 1942-1945, prilagođen je 1944. u Engleskoj za potrebe američkog generala. Vozilo je pozadi i napred dobilo dodatne metalne ploče kao zaštitu od puščane paljbe, a s obzirom je služilo kao komandni automobil generala Patona, opremljeno je i specijalnim sirenama i metalnom generalskom zastavicoma sa tri zvezdice.

Ovaj Dodge je bio naoružan mitraljezom kalibra .50 proizvođača Brauning, koji je pre svega služio za uzvraćanje paljbe neprijateljskim avionima u slučaju da neki od njih primeti komandno vozilo američkog generala.

Patonov komandni terenac je pažljivo restauriran i biće ponuđen na prodaju na aukciji kuće WorldWideAuctioneers koja će se održati polovinom juna u Obernu u Indijani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: