Kako prekratiti vreme tokom policijskog časa: Klasične epske scene sa reli staza VIDEO

Na sreću ljubitelja automobila i auto-moto sporta, Internet obiluje snimcima poput ovih.

Podeli
Audi Quattro (Foto: Audi promo)
Audi Quattro (Foto: Audi promo)

Takmičenje Grupe B u periodu 1982-1986. smatra se "zlatnim dobom" relija. Ove trke su bile izuzetno uzbudljive za gledanje uživo, pa su privlačile gomile posmatrača koji su često rizikovali svoje živote u pokušaju da zauzmu poziciju što bliže stazi.

Za reli automobile iz ove grupe nije bilo mnogo tehnoloških ograničenja, što je proizvođačima i timovima omogućilo da razviju veoma brza vozila koja su neretko imala i preko 500 "konja".

Lancia Delta S4 (Foto: Lancia promo)
Lancia Delta S4 (Foto: Lancia promo)

Na vrhuncu moći, "zvezde" ovog takmičenja bile su legendarni automobili, kao što su Audi Quattro, Lancia 037, Peugeot 205 T16, Lancia Delta S4 i Renault 5 Turbo.

Pored ogromne doze adrenalina kod učesnika ali i publike, ove reli trke su nažalost generisale i bezbrojne incidente i neke tragične udese, poput onog u Portugaliji kada je četvoro ljudi poginulo a 31 povređen nakon što je Ford RS200 uleteo među posmatrače.

Lancia Delta S4 (Foto: Lancia promo)
Lancia Delta S4 (Foto: Lancia promo)

Sve je kulminiralo 2. maja 1986. godine, kada je Henri Toivonen doživeo nesreću u svom automobilu Lancia Delta S4. U udesu je oštećen rezervoar sa gorivom, zbog čega se vozilo zapalilo, a Toivonen i njegov suvozač Serđo Kresto su nastradali u požaru.

Samo nekoliko sati kasnije, reli takmičenje Grupe B je zabranjeno i otišlo u istoriju.

Pogledajte kompilaciju snimaka iz ovog uzbudljivog takmičenja, a u komentarima možete navesti koji je vaš omiljeni model iz relija Grupe B:

strana 1 od 20 idi na stranu