Kako prekratiti vreme tokom policijskog časa: Klasične epske scene sa reli staza VIDEO

Na sreću ljubitelja automobila i auto-moto sporta, Internet obiluje snimcima poput ovih.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2020.

19:00

Kako prekratiti vreme tokom policijskog časa: Klasične epske scene sa reli staza VIDEO
Audi Quattro (Foto: Audi promo)

Takmičenje Grupe B u periodu 1982-1986. smatra se "zlatnim dobom" relija. Ove trke su bile izuzetno uzbudljive za gledanje uživo, pa su privlačile gomile posmatrača koji su često rizikovali svoje živote u pokušaju da zauzmu poziciju što bliže stazi.

Za reli automobile iz ove grupe nije bilo mnogo tehnoloških ograničenja, što je proizvođačima i timovima omogućilo da razviju veoma brza vozila koja su neretko imala i preko 500 "konja".
Lancia Delta S4 (Foto: Lancia promo)
Na vrhuncu moći, "zvezde" ovog takmičenja bile su legendarni automobili, kao što su Audi Quattro, Lancia 037, Peugeot 205 T16, Lancia Delta S4 i Renault 5 Turbo.

Pored ogromne doze adrenalina kod učesnika ali i publike, ove reli trke su nažalost generisale i bezbrojne incidente i neke tragične udese, poput onog u Portugaliji kada je četvoro ljudi poginulo a 31 povređen nakon što je Ford RS200 uleteo među posmatrače.
Lancia Delta S4 (Foto: Lancia promo)
Sve je kulminiralo 2. maja 1986. godine, kada je Henri Toivonen doživeo nesreću u svom automobilu Lancia Delta S4. U udesu je oštećen rezervoar sa gorivom, zbog čega se vozilo zapalilo, a Toivonen i njegov suvozač Serđo Kresto su nastradali u požaru.

Samo nekoliko sati kasnije, reli takmičenje Grupe B je zabranjeno i otišlo u istoriju.

Pogledajte kompilaciju snimaka iz ovog uzbudljivog takmičenja, a u komentarima možete navesti koji je vaš omiljeni model iz relija Grupe B:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: