Drive-in crkva: Rešenje za bezbedno bogosluženje u doba korone VIDEO

Društveno distanciranje je naročito pogodilo one koji utehu u vreme pandemije traže u verskim obredima u svojim crkvama.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2020.

12:15

Drive-in crkva: Rešenje za bezbedno bogosluženje u doba korone VIDEO
Screenshot YouTube

Zbog zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru, vernici su ostali uskraćeni za bogosluženja u crkvama. Amerikanci su našli rešenje i za ovaj problem.

Iako su drive-in crkve postojale i ranije, tek u doba pandemije i nužnog socijalnog distanciranja dobijaju na značaju. Takav je slučaj i sa ovom crkvom u San Antoniju, u Teksasu, gde se propovedi obavljaju na parkingu, dok su vernici zaštićeni jedni od drugih u svojim automobilima.

Sveštenik im se obraća sa krova crkve, preko mikrofona, a njegove reči mogu da čuju preko audio sistema tako što izaberu određenu frekvenciju na radiju u vozilima: I dok je ovakav način propovedi bio primenjivan i ranije u američkim drive-in crkvama, u San Antoniju su uveli i neku vrstu interaktivnog bogosluženja, u koje su uključeni i vernici u automobilima.

Naime, oni mogu da daju znak svešteniku i komuniciraju sa njim koristeći svetlosnu signalizaciju ili brisače na svojim vozilima. Tako, na primer, blicanje dugim svetlima označava reč "amin!".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: