BMW logo – put kroz istoriju

Jedan je od najprepoznatljivijih amblema na svetu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2020.

18:00

BMW logo – put kroz istoriju
Foto: BMW promo

Kako kažu u BMW-u, dizajn njihovog amblema je izuzetno jednostavan, sa ciljem da "projektuje identitet elegantnog, čistog i jednostavnog, a ipak sportskog vozila". Retko je, i nikad isuviše drastično, menjao svoj izgled, a nedavno je, nakon 13 godina, usledila najnovija promena.

Na BMW i4 konceptu prvi put je javnosti prikazana nova varijanta ovog amlema. Zadržao je svoj okrugli oblik kao i karakteristične boje – belu i plavu, ali više nema onaj karakteristični 3D izgled, već je spoljašnji prsten sada proziran, a ne crn kao do sad.

Ovo čini njegov izgled potpuno minimalističkim, što naglašava otvorenost i jasnoću, objašnjavaju u bavarskom proizvođaču.
Foto: BMW promo
Poreklo naziva BMW, zapravo skraćenica Bayerischen Motoren Werke, datira iz 1917. godine i nastao je preimenovanjem kompanije iz koje je BMW potekao, a koja je bila specijalizovana za proizvodnju aviona – Rapp Motorenwerke.

Ova kompanija bila je locirana u Minhenu, glavnom gradu Bavarske. Iako se naziv promenio, tehnička oprema, imovina i radna snaga, ostali su inicijalno isti.

Te 1917. kada je kompanija BMW registrovana, nije postojao logo, tako da ni prve reklame nisu na sebi imale nikakav simbol niti amblem.
Foto: BMW promo
Ipak, kako je BMW direktno proistekao iz Rapp Motorenwerke prilagodio je i njen logo. Zadržan je crni prsten i oblik kruga, a dodati su zlatni okviri prstena i slova B M i W.

Regija porekla kompanije – Bavarska, predstavljena je u kompanijskom logou. U unutrašnjosti prstena, četvrtine kruga su u bojama Bavarske, iako u obrnutom redosledu.

Razlog za to bio je jednostavan – naime u to vreme bilo je zabranjeno bilo kakvo korišćenje državnih obeležja u komercijalne svrhe.
Foto: BMW promo
Iako je jedina ispravna stvar reći da BMW logo predstavlja simbol boja Bavarske – plavu i belu, upravo BMW je svoj logo prikazao na oglasu iz 1929. kao rotirajući propeler aviona. Od te reklame nastao je mit i povezivanje logoa sa propelerima.

Međutim, dugo se iz BMW AG nisu ni trudili da opovrgnu ovo tumačenje. A 1942. u izdanju publikacije "Aircraft Engine News" pojavio se članak koji je dodatno podupreo ovu priču.

Sve je i ilustrovano fotografijom na kojoj je BMW logo na mestu rotirajućeg propelera, jer je BMW bio pre svega čuven kao proizvođač motora za avione.
Foto: BMW promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: