Na prodaju prvi trkački Golf na svetu FOTO

Fanovi Golfa "keca" ne bi trebalo da propuste ovakvu priliku.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2020.

13:45

Na prodaju prvi trkački Golf na svetu FOTO
Foto: RM Sotheby

VW Golf je sa nama duže od 45 godina, i za to vreme je ušao u najuži krug najprodavanijih modela svih vremena sa preko 35 miliona isporučenih primeraka.

Zaljubljenici u ovaj auto imaju svoju omiljenu generaciju, a za mnoge je to originalni Golf Mk1.
Foto: RM Sotheby
Kada se pojavio 1974. godine, Golf 1 je svojim dizajnom koji potpisuje Italijan Đorđeto Đuđaro predstavljao potpunu suprotnost tadašnjem Volkswagenovom bestseleru - "bubi", kako po obliku karoserije, tako i u pogledu mehaničke koncepcije.

Zaobljene linije "bube" zamenio je "četvrtasti" oblik Golfa, umesto vazduhom hlađenog motora postavljenog pozadi novi prodajni adut VW-a imao je vodeno hlađeni agregat u prednjem delu vozila, a i pogon je sa zadnjih preseljen na prednje točkove.
Foto: RM Sotheby
Samo godinu dana nakon premijere, 1975. je napravljen ovaj crveni primerak prilagođen trkačkoj stazi.

Debi je bio upečatljiv, s obzirom da je dotični Golf zauzeo prvo mesto na trci na čuvenom Hokenhajmu. Za volanom se nalazio Bernd Lilier.

Vozilo je preživelo do današnjeg dana, i nalazi se u izvanrednom stanju, a fanovi Golfa i kolekcionari moći će da se uskoro nadmeću za njega na aukciji koju organizuje RM Sotheby.
Foto: RM Sotheby
Dok je "standardni" trkački Golf 1 imao 1.6-litarski 4-cilindarski motor sa 162 KS, ovaj je dobijao snagu od 1.8-litarskog sa 175 "konja".

Osim toga, automobil ima i specijalno Uniball trkačko ogibljenje, Weber 45 DCOE karburator, specijalne BBS točkove i trkački kočni sistem.

Kako se navodi, ovaj Golf je restauriran u Volkswagenu 2011. godine, čemu treba da zahvali za odlično stanje u kome je trenutno.
Foto: RM Sotheby

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: