Touchscreen u automobilu opasniji od vožnje pod dejstvom alkohola?

Korišćenje ekrana osetljivog na dodir u automobilu znatno produžava vreme reakcije vozača u nepredviđenim situacijama u vožnji, pokazuje najnovija studija.

Podeli
Foto: Cadillac promo - ilustracija
Foto: Cadillac promo - ilustracija

Tehnološka unapređenja u savremenim automobila značajno doprinose komforu u vožnji i povećanju bezbednosti saobraćaja. Sistemi poput onih koji ukazuju vozaču na prisustvo drugog automobila u mrtvom uglu, ili detektuju pešaka na putu u uslovima loše vidljivosti i noćne vožnje, sprečavaju mnoge potencijalne nesreće i čuvaju živote učesnika u saobraćaju.

Ipak, postoje i one nove tehnologije u vozilima koje povećavaju rizik od udesa, pa vožnju mogu činiti opasnijom nego inače. U najnovijoj studiji koju je objavila britanska organizacija za bezbednost na putevima IAM RoadSmart, navodi se da sistemi Apple CarPlay i Android Auto, koji služe za povezivanje smartfon uređaja sa multimedijalnim sistemima automobila, kada se koriste u vožnji mogu biti znatno opasniji nego vožnja pod dejstvom alkohola.

Naime, kako se tvrdi u toj studiji, vreme reakcije vozača - koji koristi touchscreen u vožnji - na nepredviđene okolnosti u saobraćaju, znatno je duže nego vreme reakcije vozača čija je koncentracija alkohola u krvi u zakonski dozvoljenim granicama (ispod zakonom propisanog ograničenja).

Tako je utvrđeno da je reakcija vozača koji u vožnji koristi touchscreen (Andoird Auto i Apple CarPlay sisteme) sporija za 53 do 57 odsto od normalne.

Poređenja radi, kod vozača koji je na zakonskoj granici kada je reč o koncentraciji alkohola u krvi, vreme reakcije je za 12% sporije.

strana 1 od 20 idi na stranu