Zimi su krađe automobila češće jer vozači zaboravljaju banalnu stvar

Pojedine države donele su zakon koji obavezuje vozače da ugase motor kada vozilo nije u pokretu jer to predstavlja znak za lopove da je vozilo prazno i "slobodno" za krađu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.01.2020.

09:00

Zimi su krađe automobila češće jer vozači zaboravljaju banalnu stvar
Ilustracija: dmitrimaruta/Depositphotos

Mnogi od nas tokom hladnoga zimskog jutra ostave motor da radi nekoliko minuta pre vožnje kako bi se vozilo ugrejalo.

Taj postupak mogao bi mnoge da košta skuplje od kazne za prekršaj. Lopovi vrebaju upravo ovakve situacije, priđu automobilu i odvezu ga neometano.

Više od deset posto ukradenih vozila širom SAD-a pri krađi su imala ostavljen ključ u bravi ili ključ za paljenje motora, piše "Foks njuz".

Samo mali broj automobila poseduje daljinski sistem za postavljanja temperature. Dok ovakva pogodnost ne postane svakodnevica, izbegavajte paljenje motora dok niste u vozilu.

Ova tri saveta pomoći će vam da izbegnete gubitak automobila:

* Zaključajte automobil nakon vožnje, uzmite ključeve i uključite alarm.

* Pobrinite se da vrata garaže budu zatvorena. Ostavljanje otvorenih vrata ili ključa u bravi pruža lopovima mogućnost da se neometano približe vozilu.

* Nikada ne izlazite iz vozila dok motor radi. To se posebno odnosi na situacije kada auto ostavljate na parkingu ili iziđete da biste nešto kupili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: