Uber i Hyundai najavljuju leteći taksi kojim će se izbeći saobraćajne gužve VIDEO

"Vozač" i tri putnika će leteće brzinom do 290 km/h.

Izvor: B92, Index.hr
Podeli
Foto: Uber/Hyundai promo
Foto: Uber/Hyundai promo

Uber je na Sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu predstavio planove za leteći taksi. U nastojanju da izbegne saobraćajne gužve tako što će se kretati iznad njih, ova kompanije je u saradnji sa južnokorejskim proizvođačem automobila Hyundaijem najavila letelicu na električni pogon, prenosi Gardijan.

Uber želi da ponudi alternativu drumskom taksiju koja će omogućiti da pilot i tri putnika prelaze gradske relacije do 96 km brzinom od 290 km/h. Letelica sa četiri propelera koja se rotiraju za 90 stepeni može da uzleće i sleće vertikalno, pa joj ne treba mnogo prostora za poletanje.

Uber se nada da će ovu uslugu ponuditi do 2023. godine. Američka kompanija već se udružila sa proizvođačima aviona Bell Helicopter i Embraer sa ciljem razvoja sopstvenih letelica, a na prošlogodišnjem CES-u 2019. lansirala je drugačiji prototip.

Letelica S-A1, koju će proizvesti Hyundai, najnoviji je pokušaj da se vazdušni saobraćaj oslobodi upotrebe fosilnih goriva. Potpuno električna vazduhoplovna tehnologija sporo se razvija i zaostaje za sektorom električnih automobila.

strana 1 od 24 idi na stranu