Bošova revolucionarna "šoferka" sprečava zaslepljivanje vozača VIDEO

Boš je uspeo da napravi šoferšajbnu koja ne propušta sunčeve zrake, ali u isto vreme ne smanjuje vidljivost.

Automobili

Izvor: SN

Sreda, 08.01.2020.

22:10

Bošova revolucionarna
Photo: YTSS

Tehnologija je moćna stvar. U svetu automobilizma pogotovo, ekrani, senzori, sistemi automatske vožnje, navigacija i bezbednosti sistemi su nešto što je odavno smišljeno i odavno se nalazi na tržištu.

Boš je ipak pronašao način da napravi revoluciju i osmislio način da blokira sunčeve zrake kako više ne bi zaslepljivali vozače. U pitanju je displej od tečnog kristala koji selektivno blokira sunčevu svetlost i omogućava maksimalnu vidljivost. Boš to naziva "Virtuelni vizir".

Istraživanja su pokazala da se godišnje dogodi na hiljade saobraćajnih nesreća koje je prouzrokovala sunčeva svetlost, pa je Boš pronašao način kako bi se to zaustavilo.

Virtuelni vizir je nešto više od LCD-a. Funkcioniše tako što se poveže sa vozačem preko monitoring sistema i uz pomoć veštačke inteligencije locira njegovo lice, prati senke i kontroliše koliko svetlosti može da dođe do očiju vozača omogućivši neometanu vožnju.

Boš će ovaj virtuelni vizir prikazati na Međunarodnom sajmu elektronike CES u Las Vegasu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: