Golf 8 na test vožnji četvrtinu vremena "krstario" sa isključenim benzinskim motorom VIDEO

Novi VW Golf debitovao je ove jeseni, a u senci večite priče o dizajnu ostala je tehnologija koja omogućava znatno ekonomičniju vožnju.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 26.12.2019.

14:00

Golf 8 na test vožnji četvrtinu vremena
Screenshot YouTube

Sistem koji omogućava privremeno potpuno isključivanje benzinskog motora tokom vožnje i samim tim uštedu u potrošnji goriva, korišćen je i na Golfu 7, nakon redizajna, konkretno u modelu 1.5 TSI ACT BlueMotion iz 2017.

Novina u Golfu 8 je što je taj sistem unapređen kombinovanjem sa takozvanom "blagom" ili "lakom" hibridnom tehnologijom (mild-hybrid) sa 48-voltnim starter-generatorom i dodatnim 48-voltnim akumulatorom, a ova verzija motora dobila je oznaku eTSI. Tehnologija omogućava da se tokom vožnje automatski isključi benzinski TSI motor, kada kompjuter proceni da njegov rad nije neophodan za kretanje.

Pogledajte video test vožnje Golfa eTSI sa povremeno isključenim benzincem, koji je objavio "1001cars": Tokom ove test vožnje automobil je prevalio 33 km, a ukupno se kretao bez pomoći TSI motora 9 minuta i 45 sekundi, ili skoro četvrtinu vremena. Nova tehnologija trebalo bi da ubrza odlazak TDI dizelaša u istoriju, s obzirom na prednosti najnovijih benzinaca na planu uštede u potrošnji goirva.

Treba napomenuti da VW nudi Golf eTSI isključivo u verziji sa automatizovanim DSG menjačem sa duplim kvačilom, a oni koji bi i dalje da koriste manuelni menjač za promenu stepena prenosa, moraće da se zadovolje sa običnim TSI modelima, bez opcije isključenja motora u vožnji, osim klasičnog stop-start sistema koji to čini prilikom zaustavljanja vozila na semaforu.
Foto: VW promo
VW Golf eTSI dostupan je u opcijama sa 110, 130 i 150 KS, a proizvođač navodi da ovi modeli imaju za oko 10% manju potrošnju od ekvivalentnog običnog TSI benzinca.

Blagi hibridni pogon poboljšava i performanse automobila, pa Golf eTSI ima i bolje ubrzanje.
Foto: VW promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: