Lekari upozoravaju – profesija vozača je vrlo opasna po zdravlje i život

Na osnovu 13-godišnjeg istraživanja, specijalisti sa univerziteta Harvard su utvrdili da je profesija vozača vrlo opasna po zdravlje i život.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 18.12.2019.

17:30

Lekari upozoravaju – profesija vozača je vrlo opasna po zdravlje i život
Ilustracija: macor/Depositphotos

Najučestaliji problem s kojim se sreću profesionalni vozači je bol u vratu i donjem delu leđa.

Glavni razlog za to nije često okretanje glave, već vibracije samog vozila. Doktori veruju da je to jedan od najvećih neprijatelja sleketnog sistema.

Prema istraživanjima, promene u koštanoj srži i zglobnim površinama nastaju usled vibracija, što dovodi do njihove abrazije i deformacije.

Takođe, zbog učestalog sedenja slabi cirkulacija krvi što dovodi do bolova u nogama, proširenih vena, a poremećena cirkulacija krvi u karlici dovodi do poremećaja poput prostatitisa, orolitijaze, erektilne disfunkcije.

Tu su i nuspojave boravka u zatvorenom prostoru u kojem se javljaju isparenja benzina i goriva, koji kada sagorevaju emituju smrtonosne materije poput ugljen-oksida, azota, benzapirena, fenola i teških metala.

Upotreba opasnih materijala poput abesta u proizvodnji kočionih pedala može da vremenom prouzrokuje rak.

Stoga lekari savetuju profesionalnim vozačima da se redovno i preventivno testiraju, što može da pomogne izbegavanju opasnih ishoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: